Позив Русији и Индији на донаторску конференцију

Председник Србије Томислав Николић још једном позвао Русију и Индију да се прикључе међународној донаторској конференцији за отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Босни и Херцеговини.

Председник Србије Томислав Николић разговарао је у одвојеним састанцима са амбасадорима Руске Федерације, Александром Чепурином и Републике Индије, Нариндер Чаухан. 

Председник Николић изразио је искрено жаљење амбасадору Руске Федерације због великих поплава које су се јуче догодиле на југу Сибира и понудио помоћ Србије у спасавању људи и борби против бујица. 

Николић се захвалио на значајној помоћи коју је Русија упутила нашој земљи и која је Србији била изузетно драгоцена, саопштила је Прес служба председника Србије.

Говорећи о превентиви у борби против елементарних непогода, председник Николић и амбасадор Чепурин сагласили су се да је потребно да се српско-руски Центар за ванредне ситуације у Нишу оспособи у пуном капацитету, за шта је Русија већ издвојила неопходна средства.

Према предлогу руске стране, Центар би био у потпуности оспособљен за борбу против поплава, противпожарна дејства, уклањање мина и обуку стручних кадрова, и то не само у Србији, већ и у целом региону.

Амбасадорка Индије Нарандер Чаухан уручила је председнику Николићу ноту амбасаде Индије у којој се изражава најдубље саучешће због великих губитака које је наша земља претрпела током поплава које су је погодиле.

Такође, у ноти се наводи да је амбасада Републике Индије на посебан рачун Владе Србије у петак, 30. маја ове године уплатила 100.000 америчких долара за помоћ пострадалима у поплавама.

Амбасадорка Чаухан изјавила је да Индија намерава да узме учешће на донаторској конференцији и замолила да Србија наведе шта јој је у овом тренутку најнеопходније.

Председник Николић је рекао да је наша земља свесна да ће највећи терет обнове морати сама да поднесе, али да се нада да ће се на донаторској конференцији за Србију и Босну и Херцеговину још једном показати светска солидарност, која ће нам пружити максималну подршку у том важном послу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару