Давенпорт: Историјска прилика пред Србијом

Шеф делегације ЕУ у Београду Мајкл Давенпорт оценио је да Србија има историјски јединствену прилику да се трансформише у модерно и богато друштво уласком у ЕУ, а Брисел је спреман да помогне у њеном далекосежном програму реформи.

"Европа је већ на страни Србије. Искрено се надам да ћемо сви моћи да се мобилишемо и искористимо напоре на реконструцији како би ојачали и убрзали развој српске привреде", рекао је Давенпорт у интервјуу магазину "Корд" , у издању за 30. мај.

Давенпорт је поновио да, у вези са пакетом помоћи за санирање последица поплава, Србија већ има третман земље чланице када је у питању коришћење Европског фонда солидарности, преноси Танјуг.

Говорећи о процесу приступања наше земље 28-чланом блоку, он је оценио да спровођење "паметних реформи може да промени земљу за неких десетак година".

"Србија има историјски јединствену прилику да се трансформише у модерно, богато и динамично друштво приликом уласка у ЕУ", оценио је Давенпорт.

Он је навео да је потребно политичко вођство, национално јединство и доношење "понекад врло тешких одлука", али да верује да Србија може то да уради уз подршку коју добија од ЕУ, укључујући финансирање пројеката, техничке савете, промене у законодавству...

Говорећи о Бриселском споразуму, Давенпорт је оценио да је реч о прекретници "која је подигла однос између Београда и Приштине на потпуно нови ниво".

"Свеобухватна нормализација односа је огроман изазов који ће се наставити у наредним годинама. Многа питања и даље морају да се реше, али обе стране су те које одлучују где и колико брзо ће да напредују", нагласио је амбасадор ЕУ.

Давенпорт је, говорећи о преговорачком процесу Србије и ЕУ, подсетио да је извештај о важним поглављима 23 и 24 (владавина права, основна права, правда и безбедност) упућен Савету ЕУ средином маја, да су 18 поглавља "у фази прегледања или је тај процес завршен".

"Следећи корак са српске стране ће бити припрема свеобухватних акционих планова. То је главни приоритет за Владу Србије", објаснио је он.

У вези са ситуацијом са медијима, Давенпорт је оценио да недостатак транспарентности у погледу власништва и финансирања медија отвара врата деловању неповољног утицаја на уреднике и новинаре, а да "посебно забрињава спремност неких медија да преносе информације које су процуреле из судских истрага."

Он је напоменуо, у вези са стањем људских и мањинских права, да су ова питања повезана са поглављима 23 и 24, нагласивши да је поштовање права ЛГБТ заједнице, уствари, одбрана основих људских права.

"Ово нису нека додатна, посебна права. Право на слободу изражавања и окупљања је право загарантовано Уставом Србије које сваки грађанин земље има право да користи", закључио је Давенпорт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару