Читај ми!

Селаковић и Фратини о Поглављу 23

Министар правде Никола Селаковић и специјални саветник Владе Србије Франко Фратини разговарали су о досадашњим резултатима рада Министарства правде и припремама за отварање преговарачког поглавља 23, које се односи на правосуђе и основна права.

Никола Селаковић је обавестио бившег шефа италијанске дипломатије да је Народна скупштина прошле седмице усвојила осам правосудних закона, од којих су четири нова, а преостала четири садрже измене и допуне, саопштено је из Министарства правде.

То усвајање, како је наведено у саопштењу, представља испуњење мера и задатака дефинисаних Акционим планом за спровођење Националне стратегије реформе правосуђа 2013-2018. године.

Министар правде је истакао да је правосуђе најзад, после више од четири године, добило сталне председнике судова, које је изабрала Народна скупштина.

Указујући на важност спровођења акционих планова, Стратегије реформе правосуђа и Стратегије борбе против корупције за квалитетну реформу правосуђа.

Министар правде је рекао да ће се пред посланицима у току јуна наћи и предлози закона о Високом савету судства и Државном већу тужилаца, који су рађени у сарадњи са експертима Европске комисије.

Селаковић је додао да ће ускоро бити завршен и Предлог закона о заштити узбуњивача, који ће бити један од кључних механизама у борби против корупције.

Говорећи о даљем току преговора са ЕУ, Селаковић је истакао да Србија чека Извештај о билатералном скринингу за Поглавље 23, који ће јој бити достављен у јуну, након чега ће бити отпочет рад на припреми Акционог плана за преговарање Поглавља 23.

Он је навео да су представници Министарства правде већ упознати са одређеним деловима садржаја тог Извештаја, чија је припрема и завршној фази, и додао да ће он бити од велике помоћи да се изради квалитетан Акциони план за преговоре о правосуђу.

Фратини је похвалио досадашње напоре Министарства правде и указао да Италије подржава све напоре Србије на њеном путу ка Европској унији.

Указујући на важност отварања преговарачког Поглавља 23, Фратини је истакао да Србија мора посветити посебну пажњу изради Акционог плана за његово преговарање, чији текст би требало да буде готово до краја јесени ове године, наведено је у саопштењу.

Сарадња Србије и Словачке у области правосуђа 

Селаковић је разговарао и са амбасадором Словачке у Србији Јаном Варшоом о сарадњи Србије и Словачке у области правосуђа као и о њеном унапређењу.

Амбасадор Словачке изразио је искрено саучешће грађанима Србије због трагедије која је задесила места у Србији услед великих поплава и рекао да ће Словачка наставити да пружа Србији неопходну помоћ како би се и грађани и држава вратили у нормалне токове.

Захваливши словачком амбасадору на посети, Селаковић је истакао да су Србија и Словачка одувек биле пријатељске замље као и да њихови правосудни системи имају велики број сличности.

Министар правде је указао да Словачка пружа велику подршку српском правосуђу у области међународног права и заштите територијалног интегритета и истакао да је сарадњу између српског и словачког правосуђа потребно још више ојачати.

На крају састанка, министар Селаковић је изразио уверење да ће ускоро имати прилику да се сретне и са својим колегом министром правде Републике Словачке Томашом Борецом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару