Читај ми!

Посланичка питања

Посланици су питали представнике власти који су пропусти учињени и ко је одговаран у ланцу одбране од поплава. Парламентарци су затражили одговоре на питања о хиперпродукцији високих оцена и евентуалном ревидирању одлуке о малој матури за ученике из угрожених подручја.

У делу седнице Скупштине Србије за постављање посланичких питања, Иван Карић из посланичке групе Нове демократске странке рекао је да грађани Обреновца очекују одговор на питање који су пропусти учињени и ко је одговаран у ланцу одбране од поплава а није реаговао на време како би се избегле људске жртве.

Карић је истакао да грађане Обреновца збуњује како то да су се у почетку многи од надлежних "појављивали и сликали", али никога није било оног тренутка када је требало да се преузме одговорност и одлучи како да се одбрани Обреновац, преноси Бета.

"Зашто нико није реаговао кад имамо извешај Републичког хидрометеоролошког завода од 12. маја који за 14. и 15. мај говори о веома опасној појави и 13. маја за 15, 16. и 17. мај најављује веома опасне временске појаве које могу проузроковати велику штету и опасност по безбедност људи?", питао је Карић који живи у Обреновцу.

Он је навео да је све те дане провео у Обреновцу и додао да захвалност за спасавање људи заслужују многи знани и незнани грађани Обреновца, а да посебну захвалност заслужује министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, за кога је казао да се најбоље снашао у ванредним околностима.

Карић, који је из странке Зелени Србије, захвалио је и председници парламента Маји Гојковић, која га је звала да пита како су он и његова породица.

Посланик Демократске странке Борислав Стефановић питао је министре унутрашњих и спољних послова - Небојшу Стефановића и Ивицу Дачића - зашто јуче нису на аеродрому у Београду испратили руске спасиоце који су ризиковали живот спасавајући грађане угрожене у поплавама у Обреновцу.

"То је срамота за државу, велика срамота и стид да људе који су ризиковали свој живот, руске спасиоце, испраћа нека неформална десничарска група, а нико из државних структура", нагласио је Стефановић и додао да је била обавеза министара да их испрате.

Он је питао министра просвете Срђана Вербића да ли је у стању да ревидира одлуку и децу из делова Србије погођених поплавама поштеди полагања матурског испита.

Борислав Стефановић је питао министра Стефановића докле је стигла истрага о нападу на активисту ДС-а Данила Бобића из Врбаса, који је у време избора претучен, и шта је са истрагом о куповини гласова у општинама Пећинци, Оџаци и Врбас.

Посланица Нове Србије Дубравка Филиповски питала је министра просвете шта ће учинити поводом, како је казала, хиперпродукције високих оцена у школама и на универзитетима у Србији.

Она је навела да је највећи проблем што се оцене дају без покрића, наводећи да је сваки други ученик осмог разреда одличан, а да је прошле године сваки седми био вуковац.

"Слично је и на универзитетима", истакла је Филиповска и додала да је 2001. године било 1.147 дипломаца са просечном оценом већом од 8,5, а данас их има 17.500. Велико друштвено зло је давање оцена без покрића и то ученицима и студентима неће помоћи једног дана када буде потребно да се запосле", рекла је Филиповска.

Она је навела и да се школе утркују да постигну што боље резултате, а да су строги професори под притиском целог колектива принуђени да спусте критеријум за оцењивање.

"Петице на Писа тестовима једва постају тројке", казала је Филиповска и предложила министру да се у Србији организује што више независних тестирања ученика.

Посланик Социјалистичке партије Србије Новица Тончев затражио је од министра финансија Лазара Крстића да што пре утврди који је појединац из Пореске управе одговоран за, како је нагласио, незакониту блокаду државног предузећа "Симон" из Сурдулице које има четири хотела, иако је то предузеће са 50 радника уредно измиривало своје обавезе.

Он је министра финансија питао и да ли ће бити посебне олакшице за 47 неразвијених општина, посебно на југу Србије, када је реч о подстицајним мерама за запошљавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару