Читај ми!

Николић на седници Савета безбедности УН

Савет безбедности Уједињених нација одржаће седницу на којој ће бити разматран најновији извештај генералног секретара Бан Кимуна о ситуацији на Косову, а на којој ће говорити и председник Србије Томислав Николић.

Николић је раније најавио ће од генералног секретара УН тражити и да се организује донаторска конференција за санирање последица катастрофалних поплава у нашој земљи, као и да ће за то затражити подршку од Савета безбедности, преноси Танјуг.

Председник Србије ће, током посете Њујорку, имати и билатерални сусрет са генералним секретаром УН, саопштила је председникова служба за сарадњу с медијима,

Бан је, у редовном тромесечном извештају о Косову од 21. јануара до 15. априла, оценио да има још изазова у имплементацији појединих одредби Бриселског споразума, посебно у вези са формирањем Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову.
Нагласио је да изазови не треба да засене изузетан напредак постигнут у дијалогу Београда и Приштине и позвао је обе стране да наставе с пуном применом договореног, укључујући формирање ЗСО.

Према његовим речима, напредак у правцу пуне имплементације Бриселског споразума од кључног је значаја.

"Дијалог је настављен, уз посредовање ЕУ, мада споријим темпом, пре свега због ванредних избора у Србији и предстојећих парламентарних избора на Косову", навео је Бан у извештају.

Поздравио је споразум који су две стране постигле о преосталим техничким питањима везаним за интеграцију паралелних српских правосудних институција у правни оквир Косова и изразио наду да ће коначни споразум бити постигнут на следећем састанку на високом нивоу.

Генерални секретар УН констатовао је да је безбедносна ситуација на Косову генерално стабилна, упркос појединим инцидентима, али да је и даље низак ниво добровољног повратка и реинтеграције расељених с Косова.

Бан је поздравио кораке ка оснивању нових општинских власти на северу Косова, након успешно одржаних локалних избора 2013. године.

Напредак је, како је оценио, остварен и у имплементацији других области споразума, међу којима питање интегрисања запослених у Министарству унутрашњих послова Србије у косовску полицију.

Навео је да континуирано ангажовање ЕУ и подршка међународне заједнице остају од кључног значаја за постизање даљег напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Бан је у извештају приметио да је пажњу међународне јавности привукло убиство косовског Албанца (22) у Фалуџи у Ираку и навео да је до сада осам косовских Албанаца убијено у конфликтима у Ираку и Сирији, што, како је навео, и даље представља разлог за забринутост.

Уз Банов извештај је приложен и извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, у којем је она навела да Специјални истражни тим, који предводи тужилац Клинт Вилијамсон, и даље истражује наводе специјалног извештача Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.

"Истражне и оперативне активности се настављају, а сарадња с правосудним органима и органима за спровођење закона у региону и шире и даље је плодна", пише у документу.

Вилијамсон је, у разговору с косовским министром правде Хајредином Кучијем, поновио да је чврсто решен да спроведе непристрасну и независну истрагу и расветли истину о озбиљним оптужбама и да специјални тим има мандат не само за истрагу, већ и за кривично гоњење појединаца одговорних за злочине, навела је Ештонова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару