Читај ми!

Продужен рок за замену возачких дозвола

Изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима рок за замену старих возачких дозвола новим продужи за још три године, одлучили су посланици у Скупштини Србије. Посланици су усвојили и сет правосудних закона, после четири године избрани председници судова.

Старе возачке дозволе важиће још три године односно до 10. јуна 2017. године, одлучено је у Скупштини Србије.

Првобитно је Законом о безбедности саобраћаја на путевима било предвиђено да старе возачке дозволе важе до 10. јуна ове године, али је предложено да се тај рок продужи како би се свим грађанима омогућила благовремена замена дозвола.

Измене тог закона по хитном поступку предложила је Влада Србије, како би закон што пре ступио на снагу, с обзиром да би више од милион грађана било у обавези да у веома кратком року замени возачке дозволе издате на старом обрасцу.

Српски судови су, после четири и по године, добили председнике судова, пошто су у међувремену њима руководили вршиоци функција председинка судова. Посланици републичког парламента изабрали су председнике судова које је предложио Високи савет судства.

Изабран је укупно 141 председник судова у Србији и то основних, виших, прекршајних, привредних и Апелационог суда у Новом Саду.

За осам судова ВСС није предложио кандидате за председника, јер нико од пријављених није испунио критеријуме, а за три суда се нико није ни пријавио на конкурс, тако да ће за те судове за око две седмице бити расписан нови оглас.

Листа са именима свих изабраних биће објављена на сајту Високог савета судства.

Закон о правобранилаштву, који је усвојила Скупштина Србије, уводи низ новина у ту област и предвиђа функционалну самосталност тог органа извршне власти да сам иницира поступак заштите интереса Републике Србије.

Новина је и промена назива институције која се више неће звати Јавно правобранилаштво, већ Државно правобранилаштво. На челу правобранилаштва биће државни правобранилац са тимом заменика.

Предложеним текстом закона дефинише се положај правобранилаштва као једног од органа извршне власти који обавља послове заштите имовинских права и интереса Републике Србије, аутомомне покрајине и јединице локалне самоуправе.

Законом је уведена нова надлежност Државног правобранилаштва, да заступа Србију пред Европским судом за људска права у Стразбуру, које према важећим прописима обавља Министарство правде и државне управе.

Скупштина Србије усвојила је и Закон о посредовању који ће омогућити да се изгради систем медијације а велики број спорова заврши пред посредницима уместо пред судом.

Закон о посредовању у решавању спорова предвиђа и да решења до кога се дошло путем медијације, има клаузулу извршности што значи да ће се странке које су ушле у посредовање обавезати да ће оно што се договоре бити извршно као судска пресуда.

Усвајањем Измена Закона о ванпарничном поступку створени су предуслови за увођење функције јавног бележника у правосудни систем и примена Закона о јавном бележништву, која је планирана за 1. септембар.

Јавни бележник биће именован у оним општимама где нема ни судске јединице ни суда, и он ће на себе преузети најчешће послове суда са којима се грађани сусрећу, а јавни бележник својом имовином гарантује за сваку ману правног посла који склопи.

Именовани шефови делегација у парламентарним скупштинама

Скупштина Србије именовала је шефове десет сталних делегација Скупштине Србије у међународним парламентарним институцијама.

Председница парламента Маја Гојковић именована је за шефа Делегације у Интерпарламентарној унији.

Делегацију у Парламентарној скупштини Савета Европе водиће посланик СНС Александра Ђуровић, а шефица посланичког клуба СПС Дијана Вукомановић Делегацију у Парламентарној скупштини ОЕБС.

Посланик ПУПС Момо Чолаковић биће шеф Делегације у Парламентарној скупштини Медитерана, посланица СНС Александра Томић шефица Делегације у Парламентарној димензији Централноевропске иницијативе, а посланик СПО Александар Чотрић шеф Делегације у Интерпарламентарној скупштини православља.

Шеф Делегације у Парламентарној скупштини НАТО биће посланик СНС Драган Шормаз, посланица ДС Наташа Вучковић шефица Делегације у Парламентарној скупштини франкофоније, а посланик СНС Милован Дрецун у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару