Читај ми!

Скупштина о избору председника судова

Посланици Скупштине Србије завршили су расправу по хитном поступку о избору председника судова које је предложио Високи савет судства. Претходно завршена расправа о предложеним изменама Закона о бетбедности саобраћаја на путевима.

13.47 - Затворена расправа о избору председника судова. 

13.15 - Посланици отворили расправу о избору председника судова које је предложио Високи Савет Судства. 

11.00 - Завршена начелна расправа о предложеним изменама Закона о безбедности саобраћаја. 

10.05 - Почела седница Скупштине на којој се расправља о изменама Закона о безбедности саобраћаја.

Кандидати за председнике 141 апелационог, вишег, основног, прекршајног и привредног суда предложени су након јавног конкурса, интервјуа и темељне провере радних биографија, квалификација и способности.

На конкурс који је расписао Високи савет судства пријавило се 355 кандидата, а разговарано је са 337 оних који су у испуњавали основне услове по конкурску како би се сагледали њихови досадашњи резултати рада и програми.

За председника Апелационог суда у Новом Саду пријавио се један кандидат, за председнике виших судова пријавило се 52 кандидата за 24 места, за 66 председничких места у основним судовима пријавило се 170 кандидата, за председседнике привредних судова пријавило се 35 кандидата за 16 места, а за прекршајне 88 кандидата за 44 председничка места.

За осам судова није предложен кандидат за председника, јер нико од пријављених није испунио критеријуме, а за три суда се нико није ни пријавио на конкурс, тако да ће за те судове за око две седмице бити расписан нови оглас.

Заменик председника Врховног савета судства Мирољуб Томић рекао је током расправе да је формирана Комисија која је проверавала те пријаве.

На основу извештаја Комисије, утврђено је да кандидати који су предложени испуњавају све критеријуме, рекао је Томић.

Посланици опозиције током расправе су негодовали што се о кадровским решењима из области правосуђа расправља по хитном поступку, оценивши да се сутиација у земљи користи да се на брзину усвоје како та решења, тако и остали законски предлози. 

Завршена расправа о закону о безбедности саобраћаја 

Претходно су посланици Скупштине Србије завршили расправу у начелу о предложеним изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, које предвиђају да се рок за замену старих возачких дозвола новим продужи за још три године, односно до 10. јуна 2017. године

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је неопходно што пре усвојити измене Закона о безбедности на путевима, јер би у супротном више од милион грађана било у обавези да у кратком времену замени старе возачке дозволе.

"Нову возачку дозволу нема између 1.200.000 и 1.500.000 грађана, а када је закон усвајанбило је процењено да ће пет година бити довољно да сви изваде нове дозволе", рекао је Стефановић образлажући закон.

Закон се мења јер је било предвиђено да старе возачке дозволе важе од 10. јуна 2014. Изменама закона предвиђено је да нови рок за замену старих возачких дозвола буде 10. јун 2017. године.

"Анализом смо дошли до закључка да ћемо по истеку тог рока почети са кажњавањем или продужити рок. Свестан сам свих аргумената за и против", рекао је министар.

Стефановић је оценио и да ће вађење нових, електронских возачких дозвола олакшати путовање грађанима, пошто им више неће требати међународна дозвола, а граничне прелазе ће много лакше прелазити.

Већина посланичких група, сем НДС и НС, најавила је подршку изменама тог закона, уз напомену да ће њихова расправа бити кратка, јер је министар потребнији на поплављеним подручјина него у парламенту.

Шеф посланичког клуба НДС-а Марко Ђуришић рекао је да је тешко говорити о закону у ситуацији када су катастрофалне поплаве у Србији, додајући да ће став о предложеним изменама изнети када се посланици изјасне о аманднамима.

Посалник Нове странке Владимир Павићевић рекао је да возачка дозвола треба да важи онолико дуго колико је предвиђено.

"Ако је предвиђено да траје 10 година, онда треба да траје 10, а не пет година, држава је издала тај документ, наплатила издавање и одредила рок важења и не видим било какав разлог да га ставља ван снаге", рекао је Павићевић.

Додао је да би било најбоље да се прихвати амандман да возачке дозволе које је уложила посланичка група НДС-а да дозволе могу да трају 10 година и да се не ускраћује грађанима могућност да сами одлуче да ли ће их раније заменити.

Председник НС-а Зоран Живковић рекао је да замена возачких дозовла није ни у једном делу преговора са ЕУ и "тиме се додатно врши малтретирање грађана".

Посланици су такође размотрили и низ кадровских решења из области правосуђа и другим одлукама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару