Читај ми!

Удовички: Проблем неефикасност, а не вишкови

Бројање запослених у јавном сектору и даље траје, што је јако добар симбол проблема који имамо, каже за "НИН" министарка државне управе Кори Удовички. Оценила је да вишкова има, али да није проблем у вишковима него у неефикасности.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички констатује за НИН "да не знамо где наша држава завршава, а где почиње приватни сектор", зато што имамо много неодређених институција и власништва и очито нисмо завршили транзицију у том погледу, преноси Танјуг.

Удовички наводи и да је проблем што држава крије информације од саме себе, па један део управе не да податке другом делу, и нико заправо нема прави регистар свих организација и институција које чине државу.

"Сада не само да нисмо у стању да видимо ко је све стварно запослен, него и колико ко зарађује и по ком основу", рекла је Удовички и додала да је број запослених у јавном сектору око 750.000, а када бисмо укључили и сва јавна предузећа, цифра прелази 800.000 људи.

Процене вишкова се још раде, каже Удовички и додаје да очекује да ће до краја године знати више.

"Сигурно је да вишкова има, али није суштина у вишковима већ у неефикасности. Нисам ушла у Владу да бих отпуштала људе, него зато што мислим да је Србији неопходна држава која је у стању да подиже продуктивност свих грађана, а тренутно је кочи", подвукла је Удовички у разговору за НИН и оценила да највише вишка запослених у јавном сектору има у јавним службама и на локалном нивоу.

Коментаришући критике увођења платних разреда, за које се каже да воде ка уравниловкама, што ће натерати најбоље да оду, Удовички тврди да уравниловке неће бити.

"Желимо јасан и логичан систем. То не значи да ћемо направити платни разред у који ћете да уклопите тек тако једног лекара, полицајца и судију. Платни разреди ће значити да за исти посао у једној средини добијате исту зараду", рекла је министарка.

Према њеним речима, нема логике да возач у некој агенцији буде три до пет пута више плаћен од возача у државној администрацији.

"Циљ је праведнија расподела, која награђује резултате и одговорност и систем који можемо да платимо. Тај систем никако не може бити скупљи од система који имамо сад", истиче Удовички уз опаску да је циљ да платни разреди ступе на снагу од јануара 2015. године.

Упитана да ли и даље сматра да уз смањење плата за десет одсто морају бити смањене и пензије, каже да ће ова влада учинити све да до тога не дође и оцењује да ће то у највећој мери зависити од брзине опоравка наше привреде, али и све видљивијег опоравка у ЕУ.

Потребно је време за резултате 

Удовички је поручила да је за прве мерљиве резултате рада ове владе, у смислу озбиљнијег привредног раста, потребно бар две-три године, а толико је потребно и да би грађани осетили бољитак.

"Верујем да ће људима бити лакше кад виде да се ради, да смо поштенији према самима себи и да смо почели да уводимо ред", рекла је она.

Говорећи о недавном састанку премијера Александра Вучића са 200 привредника, Удовички је рекла да је тај дијалог неопходан, јер људи којих се нешто тиче најбоље знају детаље како то треба да се уради.

Према њеним речима, субвенције за камате на банкарске кредите су потребне док се дубљим реформама не спусти цена капитала, јер не може се српска привреда опорављати са овако високим каматама.

Друге субвенције за подстицање инвестиција, каже она, биће битно сужене, елиминисаће се произвољност, постојаће јасни критеријуми у којим случајевима се дају и биће орочене. Оне ће, према њеним речима, потрајати док не направимо прави привредни амбијент, довољан да инвеститорима кажемо "погледајте колико смо добри, не морамо да вам дамо за то никакав подстицај".

Три кључна циља 

Удовички је поручила да види три кључна циља за наредни четворогодишњи период. Први је, како каже, да будемо у стању да створимо већу предвидљивост државних политика.

"Не може бити да када се промени неки министар, да се одједном промене све идеје у сектору", објаснила је министарка.

Други циљ је, како наводи, да јавна управа постане ефикаснија и способнија да спроведе бројне усвојене законе, стратегије. Трећи циљ је, наводи, да у држави променимо схватање односа према привреди.

"Ми и даље имамо службеника чији је главни посао да не прекрши пропис, а не да изврши неки задатак - а најсигурнији начин да не прекрши пропис је да стави одлуку у фиоку. Зато сам одлучна да уведемо правило да је ћутање администрације одобравање, уз јасно дефинисање изузетака, али да то не би постало мртво слово на папиру, потребне су темељне припреме", изричита је Удовички.

Министарка државне управе и локалне самоуправе је оценила да експертске владе нису идеалне, али је ситуација тешка и захтева такве министре.

"Ушла сам у Владу са уверењем да је сада последњи час да Србија промени правац у коме иде и да избегне банкрот. Не бих себи лако опростила да није учинила све што може у оваквој ситуацији", истакла је Удовички.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару