Читај ми!

Бан: Формирање ЗСО и даље изазов

Постоји још изазова у примени одређених одредби Бриселског споразума, нарочито у вези са формирањем Заједнице српских општина на Косову, наводи се у извештају генералног секретара УН Бан Кимуна.

Бан Кимун напомиње да то не треба да засени изузетан напредак постигнут у дијалогу Београда и Приштине, преноси Танјуг.

Дијалог је настављен, уз посредовање ЕУ, мада споријим темпом, пре свега због ванредних избора у Србији и предстојећих парламентарних избора на Косову, навео је Бан у редовном извештају о ситуацији на Косову у периоду од 21. јануара до 15. априла.

Према његовим речима, напредак у правцу пуне имплементације Бриселског споразума од кључног је значаја.

Бан је, међутим, констатовао да остаје неколико изазова у примени неких одредби Споразума, нарочито када је реч о успостављању ЗСО и позвао је обе стране да наставе с пуном применом договореног, укључујући формирање ЗСО.

Он је навео да континуирано ангажовање ЕУ и подршка међународне заједнице остају од кључног значаја за постизање даљег напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Бан је у извештају приметио да је пажњу међународне јавности привукло убиство косовског Албанца (22) у Фалуџи у Ираку и навео да је до сада осам косовских Албанаца убијено у конфликтима у Ираку и Сирији, што, како је навео, и даље представља разлог за забринутост.

Генерални секретар УН констатовао је да је безбедносна ситуација на Косову генерално стабилна, упркос појединим инцидентима, али да је и даље низак ниво добровољног повратка и реинтеграције расељених с Косова.

Уз Банов извештај је приложен и извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, у којем је она навела да Специјални истражни тим, који предводи тужилац Клинт Вилијамсон, и даље истражује наводе специјалног извештача Савета Европе Дика Мартија о трговини људским органима.

"Истражне и оперативне активности се настављају, а сарадња с правосудним органима и органима за спровођење закона у региону и шире и даље је плодна", пише у документу.

Вилијамсон је, у разговору с косовским министром правде Хајредином Кучијем, поновио да је чврсто решен да спроведе непристрасну и независну истрагу и расветли истину о озбиљним оптужбама и да специјални тим има мандат не само за истрагу, већ и за кривично гоњење појединаца одговорних за злоцине, навела је Ештонова.

Банов извештај биће представљен на седници Савета безбедности УН 27. маја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару