Читај ми!

Ивановић: Приштина изазива "хуманитарну катастрофу"

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић оптужио је косовске власти да запленом лекова за болницу у северној Косовској Митровици могу да изазову "хуманитарну катастрофу".

Ивановић је на конференцији за новинаре у Здравственом центру упозорио да, "ако возило са лековима које се налази у јужном делу града, не буде довезено у болницу, хуманитарна криза може да прерасте у хуманитарну катастрофу".

"У возилу је 150 боца албумина за месец дана и реагенси за потребе трансфузије без којих се не могу радити одређене анализе крви", рекао је Ивановић.

"Ово није први пут да се лекови заплењују, а намера косовских институција јесте да отежају и онемогуће лечење српских пацијената на северу, као што су то урадили у другим деловима КиМ", рекао је Ивановић и нагласио да овај проблем почиње са успостављањем косовске царинске службе на администартивним линијама између КиМ и централне Србије.

Директор Здравственог центра рекао је да су о свему обавештени надлежни у министарствима Србије, Фонду за здравствено осигурање и Канцеларији за КиМ, а у решавање проблема активно је укључен и официр за везу Владе Србије са Приштином Дејан Павићевић.

"Договорено је да се у наредних неколико недеља допреми већа количина лекова на хуманитарној основи како би се проблем ублажио", рекао је Ивановић.

Ивановић је рекао и да је од представника власти у Београду добио уверавање да је у Бриселу договорено да се лекови и санитетски материјал допремају без тешкоћа, али да "приштинска страна то не поштује".

Официр за везу са Приштином Дејан Павићевић, који је посетио Здравствени центар у Косовској Митровици, рекао је да је у Бриселу договорено несметано снабдевање лековима и да се предузимају све мере као би се створили услови за несметан рад болнице.

"Ово је питање које се први пут озбиљно и систематски решава, укључени су Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање како би се омогућило несметано снабдевање свих здравствених установа на КиМ", рекао је Павићевић.

Рекао је да се нада да ће проблем са снабдевањем лекова бити трајно решен и да се неће понављати.

"Желим да верујем да ово није плански, да је то акт појединца или неспоразум и да не постоји намера да се систематски угрожава здравље једног народа, а ако је тако, онда имамо озбиљан проблем", рекао је Павићевић.

Пре неколико дана службеници Косовске царинске служе одузели су лекове вредне око милион динара и однели их у јужни део Косовске Митровице. Добављачу су одузели личну карту, саопштили му да за наводни царински прекршај треба да плати 2.800 евра и да ће лекови бити одузети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару