Читај ми!

Парламент о правосудним законима

Посланици Скупштине Србије разматрали сет правосудних закона. У првом делу седнице, парламент разматрао Предлог закона о националним саветима националних мањина, који би требало да се усвоји по хитном поступку.

18.50 - Посланици завршили начелну расправу о три предложена правосудна закона.

16.55 - Изменама Закона о кривичном поступку предвиђено да суд онима који понављају изгреде на спортским приредбама може трајно да забрани присуство на стадионима, каже Никола Селаковић.

16.10 - Седница настављена расправом о сету правосудних закона.

14.37 - Посланици су завршили начелну расправу о Предлогу закона о националним саветима. 

10.30 - Посланици наставили расправу о саветима мањина. 

10.05 - Скупштина започела рад постављањем посланичких питања.

Скупштина Србије завршила је расправу о изменама Закона о националним саветима националних мањина, као и начелну расправу о три предложена правосудна закона.

Министар правде Србије Никола Селаковић рекао је да је изменама Закона о кривичном поступку предвиђено да суд изгредницима који понављају насиље на спортским приредбама може да буде забрањено присуство на стадионима.

Министар је навео да се изменама закона предвиђа и да се подаци о оствареној електронској комуникацији прибављају само по налогу суда, а не као што је до сада био случај по налогу тужиоца.

Селаковић је рекао да је новина и да се споразум о признању кривице може закључити до закључења главног претреса, а не до изјашњења оптуженог о кривици као што је сада случај.

Образлажући Предлог закона о извршењу ванзаводских санкција и мера, министар правде је рекао да се њим осуђеницима којима је изречена казна кућног притвора, даје право на боравак ван просторија стана највише два часа дневно, у периоду од 13 до 17 часова.

Закон о извршењу ванзаводских санкција и мера има за циљ уштеде, али и прилику да се осуђени на адекватнији начин одуже друштву.

"Сврха закона је ефикасније извршење алтернативних мера и санкција", рекао је Селаковић и додао да су многа јавна предузећа имала велику корист од тога што су поједини осуђеници код њих радили.

Парламент расправља о  осам закона из области правосуђа који доносе низ новина - од увођења нових институција, специјалних судија, до успешније ресоцијализације осуђеника.

Основни циљ усвајања закона је ефикаснији и економичнији систем правосуђа који ће омогућити растерећење судова, али и затвора, наведено је у образложењу закона.

Предлогом Закона о извршењу кривичних санкција први пут у Србији се уводе посебне судије за извршење кривичних санкција.

Реч је у специјализованим судијама при Вишим судовима, чијим се увођењем очекује упостављање делотворније заштитите осуђеника.

Савети мањина у надлежности РИК-а

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички изјавила је, поводом измена Закона о националним саветима националних мањина, да је главна промена у томе да за спровођење избора за националне савете више није одговорно Министарство, већ Републичка изборна комисија.

"Она је за то стручнија и позванија. Осим тога, уводи се могућност ванредних избора за националне савете када се десе одређене ствари које учине да постојећи савет не ради како треба, а да када национални савет не ради како треба, или се не конституише, боље се прецизира могућност да се он распусти, брише из регистра или када се одржавају ванредни избори", рекла је Удовички.

Измене Закона је подржао председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић, који је похвалио Владу јер је то један од првих закона пред новим сазивом Скупштине.

Омеровић сматра да ће нови прописи омогућити несметано одржавање избора за националне савете.

Посланик Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинт Пастор рекао је да законске измене представљају добар сигнал мањинским заједницама, и да се тиме поштује коалициони споразум СВМ-а и Српске напредне странке.

Пастор је подсетио на то да се до краја године очекују нове измене тог закона које ће бити, како је оценио, важније, а више ће се односити на надлежности националних савета.

Посланица с листе Демократске странке Аида Ћоровић критиковала је што се Закон односи само на спровођење избора за националне савете, а не и шире, на регулисање мањинских права.

Нова демократска странка најавила је да ће гласати против предложених измена Закона јер су стигле у скупштинску процедуру по хитном поступку, те представници националних мањина нису због кратког рока могли да се о њима изјасне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару