Читај ми!

Завршено гласање у Северној Митровици

Понављени избори за градоначелника Северне Митровице. Грађани су се изјашњавали о четири кандидата, а право гласа имало је 28.429 бирача. На изборе изашло 20,7 одсто уписаних бирача или 5.909 грађана, показују прелиминарни подаци ЦИК-а.

20.00 - После пребројаних 34 одсто гласова Горан Ракић убедљиво води, саопштио портпарол "Српске" Александар Спирић. 

19.30 - Према прелиминарним подацима ЦИК-а на изборе је изашло 20,7 одсто уписаних бирача или 5.909 грађана.

19.00 - Завршено гласање у Северној Митровици. Одмах по затварању места следи пребројавање гласова на лицу места, јавља Танјуг.

18.15 - До 17 часова гласало 17,50 одсто бирача, саопштила ГИ "Српска". 

15.55 - ЦИК: До 15 часова излазност 14,5 одсто, што потврђује и Грађанска иницијатива СДП. 

15.10 - До 14 часова према подацима Грађанске иницијативе "Српска" гласало је 12,83 одсто бирача. 

12.15 - До 11 часова изашло 1.548 гласача, од којих су предата 1.404 редовна гласачка листића, и 144 условна, рекао Ненад Рикало и додао да је излазност слична оној од 1. децембра.

09.45 - Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон рекао је да би пребројавање гласова требало да се обави у Северној Митровици, на лицу места.

08.00 - Горан Ракић гласао је на бирачком месту у Техничкој школи.

07.00 - Почело гласање у Северној Митровици. У близини бирачких центара појачано присуство косовске и Еулекс полиције и војника Кфора.

Грађани северног дела Косовске Митровице четврти пут у непуна четири месеца, бирали су градоначелника. Биралишта су отворена у седам, а затворена у 19 часова. 

Према прелиминарним подацима ЦИК-а на изборе је изашло 20,7 одсто уписаних бирача или 5.909 грађана.

Избори су организовани под јаким мерама обезбеђења. На улицама и у близини бирачких ценатара било је знатно више полицајаца, војника Кфора и њихових возила. Према извештајима полиције, није било безбедносних проблема на биралиштима и око њих. Ни у Централној изборној комисији нису забележили веће неправилности.

Кандидати за градоначелника северне Митровице су Горан Ракић кандидат Грађанске иницијативе "Српска", Оливер Ивановић испред Грађанске иницијативе "СДП Оливер Ивановић",  Муса Мифтари из Демократског савеза Косова и Фљорент Аземи из Демократске партије Косова.

Горан Ракић је око осам часова у друштву чланова породице и сарадника гласао на бирачком месту у Техничкој школи. Oн је позвао Митровчане да што масовније изађу на биралишта.

И члан Грађанске иницијативе "Српска" Александар Спирић позвао је грађане да масовније изађу на изборе за градоначелника северне Косовске Митровице јер се може доћи у ситуацију да нови градоначелник тог града буде Албанац.

На конференцији за новинаре, Спирић је рекао да би у том случају северна Косовска Митровица била изопштена из Заједнице српских општина.

Оливер Ивановић, који је у притвору у Приштини од 27. јануара, због наводне умешаности у ратне злочине, своје гласачко право искористио је у притворској јединици, потврдила је потпредседница ГИ "СДП" Ксенија Божовић.

Ивановић је, како је пренела Божовић, позвао грађане да искористе своје право и изађу на изборе у већем броју, како би већ у првом кругу био изабран градоначелник. 

Истовремено, Божовић је рекла да је забележено низ неправилности на терену, наводећи да је већа група људи из Лепосавића дошла да гласа у Косовску Митровицу, у чему су били спречени од стране активиста СДП, на миран начин. 

Излазност у првим сатима избора за градоначленика северног дела Митровице је слична у поређењу са изборима у децембру прошле године. Тада је Крстимир Пантић победио и добио 2.253 гласа наспрам Оливера Ивановића који је освојио 1.903 гласа. Пантић није преузео дужност градночелника Митровице и избори се због тога понављају. 

Члан косовске Централне изборне комисије (ЦИК) Ненад Рикало изјавио је да ће се пребројавање гласова на поновљеним изборима за градоначелника Северне Митровице обавити на лицу места. То је потврдио и портпарол мисије ОЕБС-а на Косову Никола Гаон.

Рикало је, након што је обишао гласачки центар у Основној школи "Свети Сава", рекао да су сва бирачка места на територији Северне Косовске Митровице отворена на време и да до сада није било никаквих проблема и примедби.

"Гласачки материјал је присутан и имамо ситуацију да су од седам часова бирачи почели да гласају," рекао је Рикало, додајући да је излазност на почетку гласања мала и да треба имати у виду да је данас недеља, те се очекује да ће гласачи тек касније изаћи на гласање.

Када је реч о пребројавању гласова Рикало је подсетио да је то јасно уређено законом о општим изборима чланом 101. тачка 4. који каже да ће се гласови пребројавати на гласачком месту одмах након затварања.

"Нема разлога да се било какви други сценарији разматрају. Пребројавање ће бити овде. Безбедност је на највишем могућем нивоу," нагласио је Рикало.

Заменик регионалног директора косовске полиције Бесим Хоти изјавио је у току дана да гласање протиче без инцидената и да се за сигурност грађана у овом граду брине више од 200 полицајаца.

Хоти је рекао да косовска полиција има оперативни план, који је почео са спровођењем јутрос у три сата а да је више од 200 полицајаца укључено на обезбеђивање седам гласачких ценатара.

"Сигурносна ситуација у граду се сматра безбедном и нема информација са терена о могућем угрожавању безбедности. Почели смо од пет сати јутрос са обезбеђивањем изборног материјала. Сви изборни центри отворени су у седам сати без икаквих проблема", рекао је Хоти.

Право гласа да бира градоначелника Северне Митровице имало је 28.429 бирача. Пред изборе уписано је 500 нових бирача из албанске заједнице и то противзаконито, тврди српски члан Централне изборне комисије Ненад Рикало.

На 33 бирачка места у северном делу Митровице била су по два међународна посматрача.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару