Читај ми!

Суђење предуслов за искрено помирење

Реагујући на изјаву хрватског министра правде Орсата Миљенића да нема више шанси за повлачење тужбе за геноцид против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, Коалиција удружења избеглица сматра да је предстојеће суђење један од предуслова да се у будућности успоставе односи искреног помирења између два народа.

Коалиција удружења избеглица, реагујући на изјаву хрватског министра правде Орсата Миљенића да нема више шанси за повлачење тужбе за геноцид против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, сматра да је предстојеће суђење један од предуслова да се у будућности успоставе односи искреног помирења између два народа.

Како се наводи у саопштењу Коалиције, међу осталим предусловима су и решавање питања несталих и ексхумирање посмртних остатака Срба који се налазе на познатим гробним местима, повратак отетих имовинских и стечених права, накнада штете за уништене куће и пословне објекте у терористичким акцијама, процесуирање свих одговорних лица за ратне злочине...

Коалиција сматра да ће суђење бити прилика да српски правни тим и сведоци упознају суд и међународну јавност са бројним злочинима над Србима у Хрватској током грађанског рата 1991- 1995. године по хрватским градовима (Загреб, Осијек, Сисак, Госпић, Карловац, Бјеловар, Задар...), као и за време и после хрватских војних операција "Откос", "Миљевачки плато", "Масленица", "Медачки џеп", "Бљесак" и "Олуја".

Коалиција је оценила да је веома важно да се суд и међународна јавност упозна са пуном истином о геноциду над српским народом у некадашњој Независној држави Хрватској како би се злочинима из деведесетих дао историјски контекст.

"Министар Миљенић и многи хрватски званичници помињу Вуковар и Овчару као симбол злочина над Хрватима. Због тога је потребно истаћи чињеницу да до почетка рата у Вуковару није било убиства Хрвата, али јесте Срба", наводе у Коалицији.

Они подсећају и да је са првим отпуштањима Срба кренуло и организовано застрашивање и злостављање Срба - људи су називани усред ноћи и упућиване су им претње смрћу, упозорења да се морају преселити у Србију, да су четници и слично.

Затим је почело минирање српских кућа и локала, привођење на информативне разговоре, премлаћивања, пљачке и коначно убиства, а сличан сценарио дешавао се и у другим хрватским градовима, додаје се у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару