Читај ми!

Дачић позвао Србе да изађу на изборе

Од велике важности да поновљени избори за градоначелника Северне Митровице буду одржани у миру и да значајан број Срба изађе на изборе, поручио премијер Ивица Дачић. Србији није циљ да уђе у Европу, већ да Европа уђе у Србију, рекао Дачић.

Председник Владе Србије Ивица Дачић позвао је Србе да изађу на поновљене изборе за градоначелника Косовске Митровице како би се након тога кренуло у остваривање стратешког циља - стварања Заједнице српских општина.

"Од велике је важности да поновљени избори за градоначелника Северне Митровице буду одржани у миру, да значајан број Срба изађе на изборе и да не бисмо имали проблем који је висио над главом на прошлим изборима, а то значи да не би дошло до то тога да Албанац буде градоначелник Северне Митровице", рекао је Дачић новинарима у Београду.

"Позивам све да изађу на изборе и гласају. Ми као влада смо дали предност листи којој смо дали и на прошлим изборима, али пре свега је важно да то надметање буде демократско, фер и без инцидената", поручио је Дачић.

Премијер је рекао да је важно да се створи једна мирна атмосфера, али да је Влади Србије веома непријатно и оштро је протестовала јер је један од кандидата за градоначелника Оливер Ивановић у притвору.

"Мислимо да тај чин озбиљно нарушава легитимитет међународног присуства на Косову и Метохији. Тражили смо да се и он и сви Срби који су тамо у притвору пусте да се бране са слободе и дали смо гаранције владе. Међутим, до сада нам нису стигле никакве позитивне реакције на такве наше захтеве", рекао је Дачић.

Навео је да је у овом тренутку за Владу Србије најбитније да што више грађана изађе на изборе како би се након тога ишло у конституисање Заједнице српских општина као стратешког циља који стоји иза Бриселског споразума и као првог легитимног, легалног и политичког органа који је признат и од Београда, и од Приштине, и од Брисела и од Вашингтона и УН.

Поновљени избори за градоначелника Косовске Митровице одржавају се сутра, а на њима ће грађани бирати између четири кандидата, два представника српских партија и два члана албанских странака.

"Европа треба да уђе у Србију"

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да Србији није циљ да уђе у Европу, већ да Европа уђе у Србију.

"То значи да европске вредности дођу у Србију, као што су уређено друштво, ауторитет, снага и демократско устројство институција и све остале универзалне вредности", рекао је Дачић на свечаности поводом Дана адвокатуре у Дому Војске Србије.

Честитајући адвокатима и њиховим гостима из региона 152 године постојања те професије у Србији, Дачић је истакао да је само јака и независна адвокатура гарант поштовања људских права и владавине права.

"Значај адвокатуре је утолико већи сада када се Србија налази на почетку преговора за чланство у ЕУ, посебно када су у питању поглавља 23 и 24 која се баве правосуђем и људским правима", рекао је премијер.

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић поручио је да је адвокатура у Србији од свог настанка, формално од доношења првог Закона о јавним правобраниоцима 1862, до данас увек била независна, самостална и саморегулишућа професија.

Према његовим речима, сада када смо на прагу Европе, адвокатура у Србији мора да буде синхронизована и са европским стандардима и да обезбеди сталну едукацију како би ишла у корак са колегама из ЕУ.

Адвокатима се обратио и помоћник министра правде и државне управе Чедомир Бацковић, а у публици је био и заштитник грађана Саша Јанковић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару