Читај ми!

Вулину забрањена посета Косовској Митровици

Александар Вулин, министар задужен за КиМ обавештен је из Канцеларије ЕУ на Косову да му је забрањено да посети Косовску Митровицу, у недељу и понедељак. Ради се о самовољи Приштине, која на овај начин, крши једно од основних људских права, право на слободу кретања, наводи се у саопштењу Канцеларије за КИМ.

Министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину забрањено је да посети Косовску Митровицу, где је требало да борави у недељу и понедељак.

Како је Танјугу речено у Канцеларији са КиМ Вулина је забрани обавестио шеф Канцеларије ЕУ на Космету Самуел Жбогар. У обавештењу достављеном тој канцеларији се "неаразумљиво и неаргументовано" наводи образложење због чега министар Вулин не може у Косовску Митровицу, у недељу 23. фебруара када се у Косовској Митровици одржавају поновљени избори за градоначелника, док за понедељак 24. фебруара нема баш никвог објашњења.

Вулин је у понедељак требало да отвори нови Спортски центар у Косовској Митровици, што су приштинске власти забраниле.

"Јасно је да ваљаног објашњења нема ни за једно ни за друго. Ради се о искључиво о самовољи Приштине, која на овај начин, крши једно од основних људских права, право на слободу кретања", стоји у саопштењу.

Министарство за КиМ позвало је међународну заједницу да обезбеди слободно и безбедно кретање Србима на Косову и Метохији, а српским званичницима да буду са својим народом у Покрајини, "увек када се за то укаже потреба и прилика".

"Још једном тражимо да Приштина поштује договоре из Брисела и европске вредности на које се стално позива, очито без покрића", наводи се у саопштењу.

Вулин је на састанку у Јагодини са расељенима са Косова и Метохије који живе у Поморавском округу упозорио грађане Косовске Митровице да се сутра, на поновљеним изборима за градоначелника тог града, очекује масован излазак Албанаца и позвао Србе да изађу на изборе у што већем броју.

Вулин је рекао да ће Албанци искористити и умор Срба од честих поновљених избора, да ће искористити што су данас задушнице па су многи Митровчани напустили општину да би се поклонили својим најмилијима.

"Ја их позивам да се организују и изађу у што већем броју. Не смемо дозволити да други одлучују о нашој судбини, Срби морају да имају градоначелника Србина, казао је Вулин.

У Бриселском споразум, наводи Вулин, нигде није наведено да градоначелник Косовске Митровице мора да буде Србин.

"Али је дух Бриселског споразума да тамо где Срби живе у већини имају и потпуну власт и контролу. Ако сами то не изборимо, то нам нико неће признати и рећи ће да је то наше демократско право да не изгласамо Србина већ да допустимо Албанцу да буде градоначелник Косовске Митровице, истакао је Вулин.

На питање да ли постоје спискови за хапшење Срба, Вулин је рекао да када код је неки преломан моменат и када Срби требају нешто да ураде за себе, појављују се приче о списковима које их додатно плаше и дестабилизују.

"Влада Срије је званично тражила од Еулекса да се јој достави информација о списковима, али још ништа нисмо добили. За нас они не постоје док не добијемо другачију информацију, казао је Вулин.

Вулин је навео да је здравствено стање Оливера Ивановића веома лоше и да му здравље стално погоршава.

"Он више од 20 дана није напустио своју ћелију, није удахнуо ваздух из страха за сопствену безбедност. Ми смо дали гаранције да се он и сви остали бране са слободе и још увек нам није одговорено на то, казао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару