Читај ми!

Мишчевић: Избори не ремете евроинтеграције

Избори не успоравају евроинтеграције, али реформе које Европа очекује траже брзо формирање институција после избора, каже за РТС шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић.

Шефица преговарачког тима Тања Мишчевић рекла је да избори не успоравају евроинтеграције, али да реформе које Европа очекује траже брзо формирање институција после избора.

Мишчевићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакла да због предстојећих избора ниједан од планираних 50 скрининга и аналитичких прегледа није померен.

Како је рекла, не само да се не касни, већ се иде и два корака унапред.

"Од тада смо имали четири врло важна аналитичка прегледа, упознали смо се са суштински важним областима - од слободе кретања радне снаге, слободе пружања услуга, међусобних признавања квалификација, до питања као што је безбедност хране и социјална политика и запошљавање", рекла је Мишчевићева и истакла да се наредне недеље отварају разговори о просвети и култури.

Мишчевићева је сагласна са мишљењем министра за европске интеграције Бранка Ружића да у првој години преговора може бити отворено чак пет или шест преговарачких поглавља.

Како је рекла, према Плаформи ЕУ најмање три поглавља могу бити отворена у првој години преговарању (2014) - 23. и 24. поглавље скупно названа владавина права и 35. поглавље као инструмент мониторинга дијалога Београди Приштине, али и још нека од поглавља која су суштински важна.

Мишчевићева истиче да процес евроинтеграција није успорен ни због тога што је Влада у техничком мандату.

"Пре свега, зато што смо у фази када политичке одлуке нису нужне да се упознамо са правом Европске уније. Политичка одлука Владе биће потребна када почнемо да отварамо прва поглавља", каже Мишчевићева и истиче да је ово најбољи период када су избори могли бити расписани.

Према њеним речима, када Скупштина буде поново конституисана у новом саставу, биће ту велика група закона, нових, али и оних који већ чекају да парламент расправља о њима, као на пример закони о медијима, раду и стечају.

"Скупштина ће имати веома велику политичку улогу, а Влада неће моћи тек тако да предложи преговарачку платформу за свако од поглавља а да се не консултује са Скупштином", нагласила је Мишчевићева и додала да су реформе "суштински аргумент, разлог и инструмент за процес европских интеграција".

Мишчевићева је упозорила да нови сазив скупштине, не само нова влада, морају брзо да почну са радом после избора.

Како је оценила, Србија је у преговорачки процес са ЕУ кренула у најгорем и најмање повољном моменту од било које државе, што је "изазов" и што треба да утиче на нас да "будемо бар три пута паметнији".

Мишчевићева је подсетила да на темпо самих преговора и улазак у суштинске процесе преговарања могу да утичу и предстојећи избори за Европски парламент, као и промена кључних играча - оних који у овом тренутку воде преговоре са Србијом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару