Читај ми!

Српско правосуђе очекују болне реформе

Промене које очекује српско правосуђе јесу болне али неопходне, оценили су експерти Европске комисије у разговору са министром Николом Селаковићем.

Експерти Европске комисије изјавили су, у разговору са министром правде и државне управе Николом Селаковићем, да су многе болне тачке које данас постоје у српском правосуђу, имале и друге развијене земље Европске уније и да су промене које очекује српско правосуђе исто тако болне али неопходне.

У посету Србији дошли су експерти Европске комисије из Брисела како би анализирали тренутно стање у правосуђу.

Селаковић се захвалио делегацији ЕК на посети и рекао да је свака експертска посета из Брисела драгоцена за Србију и њено правосуђе, јер оне додатно помажу у одређивању приоритета и циљева, као и у проналажењу најбољих решења за постојеће проблеме.

Селаковић је изразио уверење да ће извештај који буде сачињен након ове посете експерата Европске комисије помоћи правосудним институцијама да објективно сагледају слику правосуђа у Србији.

Селаковић је рекао да је Министарство правде и државне управе и друге релевантне правосудне институције, посвећене имплементацији Националне стратегије реформе правосуђа 2013-2018. године и Акционом плану који прати ту стратегију.

Он је навео да је у току и спровођење Националне стратегије борбе против корупције, као и да је Влада недавно усвојила Стратегију реформе јавне управе, чији ће пратећи Акциони план бити завршен у наредних месец и по дана.

Селаковић је рекао да ће представници правосудних институција из Србије радити са експертима ЕУ на изради Акционог плана за преговарање Поглавља 23 и да ће им у том процесу од велике користи бити извештај експерата.

Експерти Европске комисије су истакли да је та посета од важности за израду Извештаја о скринингу за Поглавље 23, као и да ће допринети сагледавању постојећих проблема и начину њиховог решавања.

Они су навели да нису дошли да критикују, већ да помогну Србији да реши проблеме.

Говорећи о проблему старих предмета и преоптерећености судова, експерти су указали на то да су многе болне тачке које данас постоје у српском правосуђу, имале и друге развијене земље Европске уније и да су промене које очекује српско правосуђе исто тако болне али неопходне, саопштило је Министарство.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару