Читај ми!

Ружић: Избори неће успорити евроинтеграције

Парламентарни избори у Србији неће успорити евроинтеграцијe, уверен је министар Бранко Ружић. Промене у влади ће довести до смене неких државних секретара који предводе преговарачке тимове, али то неће суштински утицати на преговоре са ЕУ, рекао је Ружић на конференцији "Изазови који Србију очекују на путу ка ЕУ".

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић уверен је да предстојећи парламентарни избори у Србији неће успорити процес евроинтеграција.

"Избори су најдемократскији начин изјашњавања грађана. Неко ће рећи да им није време, неко да им је добар тренутак, ја бих рекао да је ово најмање лош тренутак, јер ћемо након кратке кампање и брзог формирања владе наставити да кормиларимо овим процесом", рекао је Ружић.

Министар је, на конференцији "Изазови који Србију очекују на путу ка ЕУ", рекао да избори неће бити препрека том процесу, јер ће скрининзи у различитим поглављима преговора бити одржани у складу са уговореном динамиком.

Промене у влади ће, како је објаснио, за последицу имати смену неких државних секретара који предводе преговарачке тимове у различитим поглављима, али то, уверен је, неће суштински утицати на процес преговора.

На конференцији коју су организовали немачка фондација "Фридрих Еберт" и "Глобал прогресив форум", на иницијативу посланика социјалдемократске оријентације у Европском парламенту, Ружић је рекао да је техничка оспособљеност српских преговарачких тимова таква да се процес усклађивања са европским правним тековинама може одвијати без обзира на политичке обрте у Србији.

Ружић је истакао да је амбиција да Србија заврши преговоре до краја 2019. године реалистична, али да морају да буду доследно чињени унутрашњи напори да се спроводе реформе, чак и онда када оне имају краткорочне негативне политичке ефекте.

"Скоро 70 одсто грађана подржава реформисање друштва и то говори о томе колико смо близу реформама, али је важно да схватимо да оне неће доћи саме од себе. Важно је да постоји политичка воља. Без обзира на краткорочне негативне ефекте неких реформи, имаћемо дугорочне квалитативне помаке набоље за грађане", истакао је Ружић.

Вучковић: И даље постоји екстремизам

Председница Одбора за евроинтеграције у последњем сазиву Скупштине Србије Наташа Вучковић констатовала је да у нашем друштву, без обзира на велики корак који је држава начинила у области евроинтеграција, и даље постоји екстремизам који се испољава као отпор примени европских вредности.

Према њеним речима, такво расположење се огледа пре свега у нападима на мањине и мањинске групе, на шта држава није адекватно реаговала процесуирајући оне који су били носиоци претњи.

Препрека реформама је, такође, како је констатовала, конфликтност у домаћој политици, а неки од њених појавних облика су таблоидизација медија и дефамирање политичких противника.

"Уколико не будемо схватили да морамо унапредити квалитет политичког дијалога и побољшати дијалог власти и опозиције, нећемо моћи да рачунамо на озбиљну подршку грађана процесу евроинтеграција", упозорила је Вучковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару