Читај ми!

Ружић: Година европских интеграција

Ова година јесте година европских интеграција, и не очекују се непријатна изненађења 21. јануара на првој међувладиној конференцији Србије и ЕУ, каже министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић. Процесу преговора са ЕУ морамо прићи веома студиозно, истиче Ружић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да не очекује непријатна изненађења на првој међувладиној конференцији Србије и ЕУ када ће бити објављен и преговарачки оквир.

Ружић је рекао да изненађења неће бити ни претерано пријатна и да је реч о послу коме морамо прићи веома студиозно.

Поручио је да је ово година европских интеграција и да ће бити педесетак састанака са представницима ЕУ. Ружић каже да је циљ да се отвори шест преговарачких поглавља до краја године и истиче да Србија у преговарачком процесу није сама.

"Поглавље 35 је највећа непознаница и има највећи степен политичког карактера. То је непознаница и за Европску комисију", поручује Ружић и каже да је потребна инвентивност у ходу како би се сва питања решила.

Министар је истакао да ће преговарачки оквир бити објављен и да је природно да га прво објави Европска Унија, и да ће затим бити објављен на сајту Владе Србије.

"Оквир је преведен и спреман за публиковање. У процесу учествујемо заједно са Европском комисијом и постоје правила која се морају поштовати", истиче Ружић и каже да ће Србија имати одговор на оно што буде представљено 21. јануара на првој међувладиној конференцији.

"ЕУ има једну уједначену политику у погледу проширења која је добродошла са аспекта наше позиције и циља", рекао је Ружић.

Међутим министар истиче да нам иде у корист и чињеница да ове године Унијом председавају Грчка и Италија које су две осведочене земље пријатељи Србије у процесу евроинтеграција.

Ружић каже да је ово година у којој ће многе ствари бити лакше одрађене ако будемо мудри и способни, и истиче да ће се и у Бриселу бирати нови комесари.

Говорећи о проблему азиланата и могућем укидању безвизног режима ЕУ са Србијом, Ружић је рекао да не треба застрашивати грађане али ни затварати очи пред проблемом.

"Ми имамо највећи проблем са лажним азилантима који желе да оду у Немачку. То желимо да решимо у партнерском односу са Немачком и са ЕУ. Механизам подразумева да држава покрене ту иницијативу а онда је потребно да то изгласа две трећине чланица ЕУ", објашњава Ружић.

Поручује да се о томе мора водити рачуна, и да превентива постоји, али да је проблем и социјално утемељена регулатива у Немачкој која омогућава да азиланти бораве тамо уз стан, храну и 800 евра накнаде, што је њима веома примамљиво.

Ружић истиче да не очекује да ће Србија 9. јануара доћи у критичну позицију да безвизни режим буде укинут.

Министар је рекао да не би желео да теме европских интеграција и евентуалних парламентарних избора користи у политичке сврхе. Истакао је да је важан циљ за државу лакше спровести у редовној процедури, а не у околностима изборне кампање, нових коалиција и нове Владе.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи