Ненадић: Ванредни избори успоравају реформе

Финансирање политичких партија једно је од приоритетних питања, а парламентарни избори само би успорили процес реформи, каже програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић.

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић сматра да је финансирање политичких партија једно од приоритетних питања у 2014. години, а да би могући парламентарни избори само успорили процес реформи.

Ненадић је у изјави Бете оценио да има много посла који би требало урадити у 2014, и додао да би реформске процесе на неколико месеци могли да зауставе ванредни парламентарни избори.

Начин финансирања политичких партија, према његовим речима, једно је од најважнијих питања, али не само у смислу порекла новца него и злоупотребе јавних средстава у изборној кампањи, посебно уочи предстојећих локалних избора у Београду.

"Сигурно ћемо имати изборе у Београду, а вероватно и на републичком нивоу, тако да ће све оно што је било проблематично до сада поново постати тема," рекао је Ненадић и изразио наду да ће Агенција за борбу против корупције, Јавно тужилаштво, Републичка радиодифузна агенција (РРА) и Државна ревизорска институција (ДРИ) брже покренути поступке ако уоче кршење закона.

У години која почиње, постаће јасно какви су ефекти Закона о јавним предузећима, чија је примена "ишла веома лоше" ове године, уз пробијање рокова и "дезавуисање почетне идеје о деполитизацији", рекао је програмски директор Транспарентности.

Ненадић је указао и да је податке о лобирању на Владу и Скупштину Србије у процесу доношења одлука, неопходно учинити јавним у 2014, али и омогућити грађанима да утичу на тај процес кроз делотворне јавне расправе.

Ненадић је истакао неопходност јавности уговора које Влада склапа са страним инвеститорима и додао да не очекује помаке на том плану.

"Нема никаквог основа за оптимизам јер видимо на конкретним примерима да нема јавности тих уговора, а ни једна мера која би обезбедила већу јавност пословања државе није ушла у анти-корупцијску стратегију", рекао је Ненадић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи