Пастор: У марту гласање о Статуту Војводине

Боље је направити нови текст Статута усаглашен са Уставом, него унети измене у постојећи, рекао председник војвођанске Скупштине Иштван Пастор за РТС. То не значи да се не морају отворити питања редефинисања те позиције у Уставу, истакао је Пастор.

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор очекује да ће у марту покрајински посланици гласати о предлогу статута Војводине којим ће се решити сва питање финансирања покрајине.

"Мислим да је реалистично да ту до 25. јануара, одржимо још један састанак и дефинишемо сва важна питања за оперативно, радно, стручно тело које би, потпуно сам убеђен, у року до месец и по дана, могло да направи нацрт статута", рекао је Пастор гостујући у Дневнику РТС-а.

Пастор сматра да би било једноставније и боље направити кохерентан нови текст Статута. "Ако будемо радили измене и допуне то ће бити компликованије и за јавну расправу и одлучивање, али то је техничко питање", рекао је Пастор.

У нову годину Војводина је ушла без својих седам одсто буџета. Али разговори о закону о финансирању Војводине су започели.

"До сада је било много обећања, формираних радних тела, али се никада нису састала. Састанак од 27. децембра представља помак са мртве тачке", каже Пастор.

Треба прихватити садашњу одлуку Уставног суда која је једнозначна, и поступити у складу са њом, каже Пастор и додаје да је друго питање да ли се неко слаже са том одлуком. "Али то не значи да се не морају отворити питања редефинисања те позиције у Уставу", истакао је Пастор.

Ако за шест месеци не буде новог предлога урушиће се део правног поретка Републике Србије, јер то је питање за читаву земљу, каже Пастор.

Говорећи о све чешћим захтевима за изборе, Пастор је рекао да што се тиче покрајине, нема елемената за расписивање избора.

"Што се тиче републичког нивоа, мање више су донете одлуке, само треба да се обзнане", закључио је Пастор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи