Отказан самит због Ердогана

Самит Србије, Турске и БиХ неће бити одржан у децембру у Београду, пише "Данас". Председник Србије Томислав Николић најавио да ће замрзнути учешће на самиту због изјаве турског премијера да је "Косово Турска и Турска Косово", наводи лист.

Трилатерални самит Србије, Турске и БиХ који је требало да буде одржан у децембру у Београду, отказан је, пише Данас, позивајући се на Кабинет председника Томислава Николића.

Лист наводи да је Николић због изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана да је "Косово Турска и Турска Косово" најавио да ће замрзнути учешће на самиту.

Раније ове недеље турски портал Тудејс заман известио је да је Србија "на неодређено време одложила трилатерални самит са Турском, пошто Турска није успела да поправи везе са Србима, изражавајући жаљење због погрешног интерпретирања опаске премијера Реџепа Тајипа Ердогана о Косову".

Портал је прецизирао да "покушаји турског шефа дипломатије Ахмета Давутоглуа" да ствари изглади "нису испунили очекивања Србије".

Давутоглу је након Ердоганове изјаве, наводи лист, за турску државну телевизију изјавио да су "неки националистички кругови у Србији изјаву истргли из контекста и погрешно је протумачили".

"Овакав одговор није ублажио узнемиреност Србије због Ердоганове изјаве", рекао је извор Тудејс замана.

На заседању Генералне скупштине УН у септембру, Давутоглу, министар спољних послова Србије Иван Мркић и шеф дипломатије БиХ Златко Лагумџија договорили су се да нови трилатерални састанак буде одржан у децембру у Београду.

Без обзира на отказивање самита, дипломатски извори рекли су за турске медије да је "трилатерални механизам на снази и функционише".

Фарук Логоглу, посланик Републиканске народне партије, водеће опозиционе странке у Турској, на вест о отказивању самита рекао је да "премијер Ердоган и шеф дипломатије Давутоглу или не знају где су државне границе Турске или њима нису задовољни", преноси лист.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару