Ружић: Очекујем датум до краја јануара

Очекујем да прва међувладина конференција буде одржана до краја јануара 2014, рекао министар Бранко Ружић. Значајно је што ће током те године ЕУ председавати Грчка и Италија, пријатељске земље које подржавају Србију на европском путу, каже Ружић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић очекује да прва међувладина конференција буде одржана до краја јануара 2014, а рекао је и да је значајно што ће током те године две пријатељске земље које подржавају Србију на путу ка ЕУ, Грчка и Италија, председавати ЕУ.

Ружић је рекао да су у Атини, где борави у радној посети, представљени приоритети Србије у погледу ЕУ интеграција и да је Грчка показала висок степен разумевања у погледу укључивања Србије у активности током грчког председавања ЕУ, које ће почети 1. јануара.

Министар Ружић је рекао да је заменик министра спољних послова Грчке Димитрис Коуркоулас, који ће присуствовати састанку у Бриселу 17. децембра, исказао пуно разумевање за српску аргументацију у погледу преговарачког оквира са ЕУ.

"Преговарачки оквир би морао да кореспондира са реалним стањем, партнерским односом на који се позивају Брисел и Београд и чињеницом да желимо као држава, поред показаног кредибилитета за који су нам сви одали признање у ЕУ, будемо вредновани по ономе што смо учинили, а не само да будемо вербално подржани", рекао је Ружић.

Он је истакао да је 2014. година велика прилика за Србију како би усмерила процес интеграција у правцу који ће бити у интересу грађанки и грађана.

Ружић је рекао да је у Атини било речи и о отварању одређених поглавља, која су по садржају веома значајна, и интензитету времена које је потребно како би се евентуално и затворила врло комплементарна, и временском оквиру у коме ће Грчка председавати и капацитетима које Србија има.

Како каже, очекује да партнерски однос са ЕУ буде доказан чињеницом да ће бити усвојен преговарачки оквир и опредељен датум прве међувладине конференције најкасније до краја јануара 2014.

"Уверен сам да многи пријатељи из редова чланица ЕУ виде Србију као државу која је показала прагматичан присуп и визионарски однос према будућности зарад интереса грађана Србије и у регону, и сматрам да тај партнерски однос не може опстати на речима, већ се мора на наки начин одразити чињењем", рекао је Ружић.

Министар је навео и да је проактиван однос владе и шефа преговарачког тима у великој мери развејао све евентуалне сумње код неких држава чланица и да очекује да, вредновањем онога што је Србија учинила и за шта је способна да учини убудуће, добије датум одржавања конференције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару