Читај ми!

ДСС тражи потпуну промену Статута Војводине

Статут Војводине мора да се промени у потпуности како би се ускладио са Уставом Србије, оценио потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић.

Демократска странка Србије сматра да постојећи Статут Војводине мора у потпуности бити промењен како би се ускладио са Уставом Србије, рекао је потпредседник те странке Слободан Самарџић.

Самарџић је у изјави достављеној агенцији Бета рекао да одлука Уставног суда Србије од 5. децембра, којом је поништена 41 од укупно 70 одредаба Статута Војводине, показује да тај документ мора потпуно да се промени.

"Демократска странка Србије предлаже Влади Србије да направи нови закон о надлежностима Војводине из кога би проистекао нови Статут Војводине", рекао је потпредседник ДСС-а.

Самарџић је оценио да су у протекле четири године порасли "апетити у вези са аутономијом Војводине и променом Устава Србије" и да је зато потребна акција Владе Србије како би се променама закона сузбиле такве тежње.

"Видели смо да (Бојан) Пајтић (из Демократске странке) и (Иштван) Пастор (из Савеза војвођанских Мађара) захтевају промену Устава.

Њима је важније да се Устав промени и да се он саобрази Статуту, а не да се Статут саобрази Уставу. То је једна заиста первертирана логика", рекао је Самарџић.

Уставни суд Србије прогласио је 5. децембра неуставним поједине одредбе Статута Аутономне Покрајине Војводине, али је дао покрајинској и Народној скупштини рок од шест месеци да тај акт ускладе с Уставом.

Неуставне су оне одредбе које се темеље на концепту да је Статут АП Војводине њен конститутивни акт, којим је Покрајина овлашћена да уреди свако питање за које сматра да је за њу од интереса.

Статут Војводине доноси покрајинска скупштина на предлог Скупштине Србије.

Оптужбе на рачун државе

ДСС је оценио да је Влада ради против интереса земље и на штету народа спроводећи, како се наводи, поражавајућу економску политику и комадајући државу.

Како истичу из ДСС-а, предложени буџет за 2014. годину је узнемирујући без икаквих, макар најава, плана развоја Србије и побољшања економских прилика и стандарда становништва.

Влада је потписивањем споразума у Бриселу, признавањем и насилним спровођењем локалних избора на Космету, по Уставу и законима на злочинима и криминалу утемељене самопрокламоване државе Косово, згазила Устав Србије, укинула српске институције и извршила фактичко признање ове творевине", наводи се у саопштењу ДСС-а.

ДСС сматра и да су тачне тврдње министарке енергетике и потпредседнице СНС-а Зоране Михајловић, да један министар у Влади ради против интереса Србије и користи функцију да намешта послове свом пријатељу, али да није реч о само једном члану Владе.

"Вишенедељна расправа о томе на кога је мислила када је ово изјављивала потпуно је бесмислена: против интереса Србије ради целокупна Влада, а не један министар. Утолико тврдње министарке Михајловић, иако тачне, служе неистини", наводи се у саопштењу ДСС-а.

ДСС је поручио и да Влада која не чини и не решава оно што је дужна да чини и решава да би побољшала живот грађанима, а чини оно што не сме, јер је супротно националним и државним интересима, не може да се окарактерише другим речима до да ради на штету Србије.

Позивамо Владу да прекине са штеточинском кампањом залуђивања народа отварањем лажних дилема и посвети се решавању стварних проблема државе и њених грађана, отварајући широку јавну расправу о суштински важним питањима:односа Србије и ЕУ и са овим непосредно везаним питањем пута и модела економског опоравка и развоја", наведено је у саопштењу ДСС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару