Читај ми!

Ускоро Национални план регионалног развоја

Национални план регионалног развоја од 2014. до 2020. године, који ће посебно бити посвећен неразвијенијим општинама, најављује ресорни министар Игор Мировић. Укључивање локалних самоуправа у процесе придруживања ЕУ - од кључног значаја, поручио шеф мисије ЕУ Мајкл Давенпорт.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић најавио је да ће ускоро бити завршен Национални план регионалног развоја од 2014. до 2020. године, у којем ће посебна пажња бити посвећена најнеразвијенијим општинама.

"То је кључни документ за привлачење средстава из претприступних фондова ЕУ", рекао је Мировић на седници годишње Скупштине Сталне конференције градова и општина (СКГО) у Београду, на којој је обележено 60 година рада те организације.

Министарство регионалног развоја је спона државе и локалних самоуправа, оценио је Мировић и позвао представнике општина да се удружују у пројектима, који треба да буду спремнији и смелији.

"Сумњам да постоји алтернатива СКГО, због традиције и спремности у раду. Усмерени смо ка истом циљу - бољем животу и стандарду грађана", истакао је Мировић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић изјавио је да се 60 одсто прописа и стандарда Европске уније примењује на нивоу локалних самоуправа, па је стога важно да се њихови представници више укључе у преговоре за приступање ЕУ.

"Улога локалних самоуправа у преговарачком процесу за приступање ЕУ је од круцијалне важности за успешност самог процеса", рекао је Ружић.

Он је најавио да ће на савету координационог тела за приступање ЕУ, предложити да се представници СКГО позову да се активније укључе у те преговоре.

Државни секретар у Министарству финансија Србије Никола Ћорсовић изјавио је да ће се буџет
за 2014. и фискална стратегија негативно одразити и на финансирање локалних самоуправа у будућности.  

Амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух рекао је да је Србија на стабилном путу ка ЕУ и да СКГО у томе има велику улогу.

"Придруживање ЕУ подразумева велике промене и дужност државе је да се консултује са општинама пре усвајања закона, од којих се 60 до 70 одсто спроводи у локалним самоуправама", указао је Рух.

СКГО је, према његовим речима, кључна организација у оснаживању локалних власти како би се прилагодили регулативи ЕУ.

Рух је подсетио да је Швајцарска уложила 2,2 милиона франака у развој локалне самоуправе у Србији.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт навео је да је ЕУ до сада Србији за те намене обезбедила 330 милиона евра.

"Укључивање локалних самоуправа у процесе придруживања ЕУ је од кључног значаја, пре свега у спровођењу закона ЕУ, комуникацији с грађанима и реформи администрације", рекао је Давенпорт.

Како је додао, у буџету ЕУ од 2014. до 2020. стратегија за Србију ставиће акценат на реформу јавне администрације, заштиту животне околине и регионални развој.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару