Почео скрининг о полицији

Први дан билатералног скрининга посвећен поглављу 24, које се односи на полицију и људска права, почео у Бриселу. ЕК похвалила напоре српских власти на збрињавању избеглица, али је Србији неопходна помоћ ЕУ да би се то питање решило, каже Тања Мишчевић.

Шефица тима Србије за преговоре о придруживању Европској унији Тања Мишчевић рекла је у Бриселу да је Европска комисија похвалила напоре српских власти на збрињавању избеглица, али да је Србији неопходна помоћ ЕУ да би се то питање решило.

"То је јако важно питање за чије решавање Србија може и мора добити помоћ од ЕУ", рекла је Мишчевић новинарима током првог дана скрининга посвећеног поглављу 24, које се односи на рад органа унутрашњих послова и питања људских права.

Мишчевић је на челу велике српске делегације која ће током следећа три дана представљати експертима ЕК регулативу и праксу везану за ово поглавље.

Мишчевић је истакла да су функионери Комисије похвалили и акцију "Гром" у којој је ухапшен знатан број дилера дроге.

"То је врло важно, јер ће повољно утицати на развој међународне сарадње на сузбијању трговине наркотицима", указала је шефица српског тима.

Мишчевић је рекла да је задовољна јуче окончаном рундом скрининга о поглављу 23, које се односи на правосуђе и основна права и да очекује да ће и скрининг о поглављу 24 бити успешан.

"Имали смо одличан почетак", рекла је Тања Мишчевић.

Како каже, након оцене регулативе и праксе након скрининга, Комисија ће сачинити извештај о томе шта Србија треба да уради како би се ова поглавља отворила у преговорима.

"Водимо искрене разговоре о томе докле смо стигли, али и колики је још пут пред нама", рекла је Тања Мишчевић.

Како каже, извештај ЕК биће готов најраније на пролеће, након чега ће почети рад на отварању ових поглавља у преговорима о проширењу.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Вања Вукић рекао је у Бриселу да пред државним органима стоје велики изазови како би се регулатива и пракса у Србији приближила европским стандардима.

"Ово није нимало лако поглавље, јер се међу првима отвара, а међу последњима затвара", нагласио је државни секретар Вукић, истакавши да је делегација Србије дошла изузетно добро припремљена.

Према његовим речима, усклађивање домаћег система у вези са поглављем 24 са европским стандардима представља велики изазов за све државне институције укључене у овај процес, што ће, подсећа, остати отворено све време док трају преговори о придруживању.

"Даћемо све од себе да испоштујемо захтеве, јер у целој Влади Србије постоји политичка воља да се што пре придружимо Европској унији", рекао је Вукић.

Билатерални скрининг је део неопходних припрема за преговоре са ЕУ, и врши се за свако од укупно 35 поглавља преговарачког процеса.

Скрининг посвећен поглављу 23 (правосуђе и основна права), завршен је јуче, док је за скрининг о поглављу 24 предвиђено да траје три дана.

Како је саопштено из МУП-а, нови приступ у преговарању огледа се како у чињеници да ће процес скрининга за поглавља - 23 "Правосуђе и основна права" и 24 "Правда, слобода и безбедност" започети пре одржавања међувладине конференције, као и да ће се преговори отворити и затворити са овим поглављима.

Представници делегације Србије приказују законодавни оквир на коме почива правно уређење надлежних органа и организација за спровођење и контролу прописа.

Током скрининга ће се дати оцена усаглашености са правним тековинама ЕУ, преглед административних капацитета којима Србија располаже и бити изложени планови за будућност.

Области у оквиру којих ће бити представљене правне тековине су: правосудна сарадња у грађанским и кривичним стварима, сарадња у области дрога, борба против организованог криминала и тероризма, полицијска сарадња, интегрисано управљање границом, азил, легалне и илегалне миграције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару