Посланици: Најважније брзо формирање ЗСО

После избора на Космету најважније брзо формирање Заједнице српских општина, оцењују посланици. СПС истиче да је остварен циљ - легалан и легитиман избор представника власти. ДС се нада да ће завршетак избора донети стабилност, док ЛДП сматра да српска заједница треба да пронађе решење проблема уз дијалог са Приштином.

Посланици Скупштине Србије указали су да је после локалних избора на Косову и Метохији најважније брзо формирање Заједнице српских општина и на тај начин даље јачање српског корпуса у покрајини.

Посланик СПС-а Ђорђе Милићевић рекао је да је изласком Срба на локалне изборе на Косову остварен суштински циљ да Срби добију легално и легитимно изабране представнике власти, који ће учестовати у свим наредним званичним разговорима и додао да је сада важно да се отпочне са формирањем Заједнице српских општина.

Милићевић је указао на то да је битно што ће градоначелник северне Косовске Миторвице бити Србин, будући да ће тај град бити седиште ЗСО.

"Срби на Косову и Мотохији су показали зрелост, послушали став Србије, а сада је наш задатак да кренемо у реализацију формирања Заједнице српских општина, наш заједнички задатак је да радимо на груписању српских политичких снага на Косову", рекао је Милићевић новинарима у парламенту.

Шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић рекао је да се нада да ће завршетак локалних избора на Космету донети пре свега мир и стабилност и да ће доћи до брзог формирања ЗСО, чија снага и утицај, како је рекао, тек треба да се виде и добију потврду.

Навео је да ће то у великој мери зависити од политичке снаге и подршке Београда, а ДС ће, како је рекао, дати подршку свему што води даљој стабилизацији и јачању снаге ЗСО.

"Сматрамо да је то у националном и државном интересу. Проблем је у томе што има превише питања, а премало одговора и јасних интенција шта ће ЗСО да ради и на који начин ће да доведе до јачања српског корпуса на Косову и Метохији", рекао је Стефановић.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић указао је на важност да се политичким средствима покуша да се пронађе одговор за проблем српске заједнице на Косову и Меотхији.

"Било би добро да, без обзира на проценат оних који су учествовали на изборима, Србија учини све како би ојачала споразум са Приштином, а српска заједница пронађе решење својих проблема уз нову врсту дијалога са Приштином и уз сталне везе са Београдом", рекао је Јовановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи