Читај ми!

Скупштина Војводине усвојила амандмане на републички буџет

Скупштина Војводине усвојила је амандмане покрајинске владе на Предлог закона о републичком буџету за идућу годину, којима се тражи да буде поштована уставна гаранција о износу покрајинског буџета. Предлог буџета Србије у супротности не само са Уставом већ и са Законом о основама образовања, рекао Бојан Пајтић.

Скупштина Војводине усвојила је амандмане покрајинске владе на Предлог буџета Србије за 2014. годину, којима се од републичких власти захтева да поштују уставну обавезу када је финансирање Покрајине у питању.

Према Уставу Србије, Војводини припада седам одсто буџета Србије, од чега три одсто треба да буде издвојено за капиталне инвестиције. Посланици владајуће коалиције (Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Савеза војвођанских Мађара) у расправи су тврдили да ће Војводина бити оштећена за 32 милијарде динара капиталних инвестиција.

Они су истакли да ниједна републичка власт, од усвајања Устава Србије из 2006. године, није поштовала ову уставну обавезу, чиме је Војводина оштећена за више од милијарду евра.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да је Предлог буџета Србије у супротности не само са Уставом већ и са Законом о основама образовања. Он је објаснио да се, уместо обавезних средстава за капиталне инвестиције, Војводини преусмеравају трансферна средства за исплату зарада у основном и средњем образовању, што до сада није био случај.

"Такво усмеравање онда онемогућава да унутар покрајинског буџета буде довољно средстава која би била намењена даљим развојним програмима", рекао је Пајтић.

Додао је да се грађанима Војводине месечно враћа мање од 100 динара по становнику за развој и оценио да је реч о симболичним средствима са којима мало тога може да се уради.

"То је последица непоштовања права грађана Покрајине, а грађани Војводине заслужују и зарадили су та средства, и коначно, та средства им по Уставу и припадају", навео је председник Владе Војводине. Пајтић је поручио републичким властима да, уколико заиста желе да Србија постане чланица ЕУ, онда морају поштовати Устав и законе сопствене државе.

Пред седницу, Пајтић је изјавио да се Предлогом буџета Србије поново крши Устав, јер још једном нису предвиђена Уставом загарантована средства за буџет Војводине.

Рекао је да је Предлогом буџета Србије Војводина оштећена за средства предвиђена за капитална улагања.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да покрајинске власти чине све да почне израда закона о финансирању Војводине, који је требало да буде донет до краја 2008. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару