Дачић: Права мањина поштована у Србији

Влада покренула суштинске реформе како би унапредила правосуђе, обезбедила владавину права и достигла европске стандарде, рекао премијер Ивица Дачић на састанку са делегацијом из Савета Европе. Министарство правде усмерено ка стварању услова да грађани Србије осете позитивне ефекте реформе правосуђа, рекао министар Никола Селаковић.

У Србији су на снази закони који обезбеђују висок ниво поштовања права националних мањина и ми се залажемо да се и у другим државама у пуној мери поштују права српске националне мањине, истакао је премијер Ивица Дачић током разговора са представницима Надзорног комитета Парламентарне скупштине Савета Европе.

Како је саопштила Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије, Дачић је истакао да, чињеница да је нека земља чланица Европске уније, не може ту државу аболирати за кршење права српске националне мањине.

Дачић је истакао да је Влада Србије покренула суштинске реформе како би унапредила правосудни систем, обезбедила владавину права и достигла европске стандарде.

Влада Србије, како је речено, усвојила је сет антикорупцијских мера и покренула снажну борбу против криминала и корупције.

На састанку је оцењено да Влада Србије има добру сарадњу са Саветом Европе, додаје се у саопштењу.

Коизвестиоци Надзорног комитета Парламентарне скупштине Савета Европе за Србију састали су се и са делегацијом Скупштине Србије у ПС СЕ и члановима одбора, а главна тема разговора било је спровођење Резолуције 1858 о поштовању дужности и обавеза Србије и напредак у демократизацији.

Како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, коизвестиоци Давит Харутинијан и Индрек Сар истакли су да су у фокусу посете парламенту борба против корупције и организованог криминала, права националних мањина, децентрализација и реформа правосуђа.

У Делегацији је и шеф мисије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд.

Јачати контролну функцију парламента 

Чланови Комитета су поздравили ратификацију Конвенције о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици и изразили наду да ће се сарадња с парламентом наставити и у будућности.

Шеф Сталне делегације Александра Ђуровић рекла је да је парламент напредовао у погледу транспарентности рада као и примене квота система, с обзиром да жене чине 33 одсто посланика.

Чланови Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу указали су, у разговору са коизвестиоцима СЕ, да је потребно даље јачати контролну функцију парламента.

Председник Одбора за равноправност полова Мехо Омеровић рекао је, у разговору са известиоцима, да тај одбор посебну пажњу посвећује борби против насиља над женама, као и заштити права националних мањина у Србији.

Селаковић о реформама у правосуђу

Министар правде и државне управе Никола Селаковић разговарао је са делегацијом Надзорног комитета о спровођењу реформе правосуђа у Србији и даљим активностима Србије на путу ка придруживању Европској унији.

Селаковић је указао да су активности министарства у протеклих више од годину дана биле усмерена на усвајање две кључне стратегије - о реформи правосуђа и борби против корупције, као и акционих планова, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Селаковић је истакао и да је Министарство правде и државне управе усмерено ка имплементацији усвојених стратегија и закона, али и стварању услова да грађани Србије осете позитивне ефекте реформи које се спроводе у правосуђу.

Почетком септембра ове године, подсетио је Селаковић, формирана је Комисија за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа, као и Координационо тело које чине контакт особе одређене од стране одговорних субјеката из Акционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције.

Говорећи о будућим корацима у борби против корупције, али и наставку реформских процеса у правосуђу, министар Селаковић је указао на неопходност добре координације полиције, тужилаштава и судова, као и стварање доброг механизма спровођења прописа и санкционисања свих оних који те прописе не поштују.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару