Читај ми!

Србија за јачање партнерства ЕУ и Кине

Као земља кандидат за чланство у ЕУ и стратешки партнер Кине, Србија чврсто подржава даље јачање стратешког партнерства између ЕУ и Кине у свим сегментима, поручио премијер Ивица Дачић на Самиту у Букурешту. Дачић је истакао да регионална сарадња и сарадња са Кином спадају у спољнополитичке приоритете Србије.

Премијер Србије Ивица Дачић поручио је да Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ и стратешки партнер Кине, чврсто подржава даље јачање стратешког партнерства између ЕУ и Кине у свим сегментима.

Дачић је на састанку премијера Кине и премијера 16 земаља Источне и Централне Европе, који је одржан у оквиру Самита, изразио снажну подршку Србије овом механизму сарадње, додавши да је заједнички интерес да се заједно са Кином у будућности оствари боља сарадња и унапреде међудржавни односи.

Српски премијер је додао и да регионална сарадња и сарадња са Кином спадају у спољнополитичке приоритете Србије.

Дачић је захвалио Кини зато што је успоставила овај механизам и што својом активношћу, као "снажна локомотива" овај пројекат вуче напред.

"Овај пројекат подстиче економску и политичку сарадњу земаља међусобно, и са Кином, затим регионалну сарадњу, јача разумевање и поверење, подстиче реализацију планова и пројеката у различитим областима од значаја за живот грађана, подиже животни стандард и развој сваке земље понаособ", оценио је српски премијер.

Према његовим речима, потврда успешности и заједничке сарадње јесте објава реализације пројекта модернизације и изградње пруге између Београда и Будимпеште који ће се реализовати у сарадњи Мађарске, Кине и Србије.

"Очекујем да ће се и друге земље у региону укључити у овај пројекат", поручио је Дачић.

Премијер је указао на то да Србија са Кином има одличне и пријатељске односе који трају скоро шест деценија, а да је 2009. године успостављено стратешко партнерство чиме су међусобни односи подигнути на "квалитативно виши ниво и створена је јака основа за даље јачање сарадње".

Он је подсетио на пројекте чија је реализација већ у току: изградња деонице ауто-пута између Србије и Црне Горе, изградња моста преко Дунава у Београду (Земун-Борча), друга фаза изградње Термоелектране "Костолац".

Пре пет дана, подсетио је Дачић, у Београду је потписан уговор који ће омогућити изградњу нове термоелектране снаге 350 мегавата и проширење копа Дрмно на 12 милиона тона угља годишње.

Србија је, како је рекао, спремна да своја добра искуства у сарадњи и реализацији заједничких пројеката са Кином, подели и са другим земљама региона.

"Утолико пре што Србија заузима централни положај у овом делу Европе, представља раскрсницу транспортних, енергетских, трговинских и културних коридора и увек је била традиционални мост између Истока и Запада. Као што је познато, у Србији се укрштају два паневропска коридора - Коридор 10 и Коридор 7 - река Дунав - што представља огроман потенцијал за сарадњу", истакао је Дачић.

Дачић је рекао и да Србија предлаже да у Београду буде седиште Асоцијације за инфраструктуру регионалног карактера, чији би задатак био унапређење сарадње између ЕУ и земаља у региону и посебно односа Кине са Србијом и другим земљама региона.

"За Србију би била изузетна част да се наредни самит шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе одржи 2014. године у Београду", закључио је Дачић.

Премијер Дачић позитивно је оценио Економски форум Кине и !6 земаља Централне и Источне Европе, и рекао да сматра да ће тај скуп утицати и на развој Србије.  

Кина обећава већа улагања у Европи 

На бизнис форуму, кинески премијер Ли Кећанг изјавио је да ће његова земља удвостручити улагања у Европи и позвао на прагматичну сарадњу.

Порука кинеског премијера је да је "Кина пријатељ са истим амбицијама као земље из овог европског региона и да не треба пропустити ту шансу".

Додао је да тај европски регион има исте интересе као и Кина - бржи развој у суштинским областима као што су енергетика, инфраструктура, путеви, животна средина, пољопривреда, брзе пруге.

"Ми желимо избалансирану трговину, да више увозимо квалитетне пољопривредне производе и другу конкурентну робу Желимо и да мотивишемо наше грађане да долазе у средњу и источну Европу као туристи, и да уђемо у велике инфраструктурне послове. Заједно смо и до сада постигли велике резултате у инфраструктурним пројектима, али је сад време да се и то повећа", рекао Кећанг.

Ли је изразио уверење да ће сарадња са земљама Централне и Источне Европе бити успешна и да ће подстаћи и сарадњу са Европском унијом.

Навео је да ће Кина у наредним годинама удвостручити своја улагања, због тога што је заинтересована за сарадњу с тим делом Европе, који жели да се развије. 

Учествујући на пословном скупу у Букурешту, министарка Михајловић рекла је да Србија има велике потенцијале када је у питању енергетика и заштита животне средине.

Министарка Михајловић рекла је да су главни циљеви развоја српске енергетике отварање и развој тржишта енергије, повећање енергетске ефикасности и учешћа обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи на 27 одсто до 2020. године.

"Србија је посвећена усаглашавању прописа из области енергетике са регулативом ЕУ у области животне средине, али уз очување енергетске безбедности", рекла је Михајловић на седници ословног форума "Кина и земље Источне Европе".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару