Услови за нови попис Албанаца с југа Србије

Већина Албанаца с југа Србије бојкотовала је попис становништва пре две године. Иако тврде да их на том подручју има око 40.000, пописало се само 1.170. Резултати пописа били су основа и за мрежу судова, због које су представници Албанаца с југа сада прекинули разговоре са Владом.

Наставак разговора са Владом уследиће пошто Београд поново размотри захтеве да Бујановац и Прешево добију судске јединице, кажу представници Албанаца с југа Србије. Иако тврде да Албанаца на том подручју има око 40.000, већина њих је бојкотовала попис пре две године.

Већина становништва поштовала је одлуку скупштине албанских одборника из Прешева, Бујановца и Медвеђе да не учествује на попису становништва у октобру 2011. године, и зато се пописало само 1.170 Албанаца у три општине.

Резултати пописа утицали су на смањење трансфера новца из републичког буџета Националном савету Албанаца, а били су основа и за мрежу судова.

"Наш захтев је да учествујемо у попису, али да се испуне четири или пет услова, проблем правно невидљивих лица, и грађана који су били неколико месеци на Косову", каже председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

Услови су и попис азиланата, састав комисија у складу с националном структуром становништва, двојезични формулари.

"Предлажемо да попис буде по међународним стандардима, али ништа више ни ништа мање од онога што закон каже, у другим срединама као и на овим просторима", објашњава председник Координационог тела Зоран Станковић.

Подсетимо, у току је реализација Владине Платформе у седам тачака за разговоре с политичким представницима Албанаца. Пре застоја због мреже судова, договорено је отварање породилишта у Прешеву и опоравак неких предузећа у реструктуирању.

За следећу недељу најављени су разговори о образовању, за децембар о економији, а затим о безбедности, националним симболима, култури.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару