Ружић: Србија и Црна Гора у ЕУ до 2020.

Реалистичан је циљ да Србија и Црна Гора до 2020. године постану пуноправне чланице Европске уније, каже министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић. У техничком смислу преговарачки процес Србија може да спроведе у року од четири године, каже Ружић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је да је реалан сценарио да Србија до 2020. године постане пуноправна чланица Европске уније. Он је рекао да та процена није ни песимистичка, ни оптимистичка, већ је резултат реалног сагледавања ствари.

“Оно што је на неки начин парадокс, јесте да смо ми због свега онога што нам се дешавало у претходном периоду практично таворили на том европском путу, али смо, с друге стране, успели да унапредимо административне капацитете.

"Гаранција реализације нашег циља да до 2020. године будемо чланица ЕУ јесте управо та процена да у техничком смислу преговарачки процес можемо да спроведемо у року од четири године“", казао је Ружић подгоричкој Побједи.

Он сматра да и Црна Гора може до 2020. постати пуноправна чланица ЕУ.

"Мислим да је то сасвим реалистичан циљ, не само за Србију, него, пре свега, за Црну Гору, али и за све остале државе у региону које су спремне да дају динамичнији импулс том процесу", навео је Ружић.

Према његовим речима, процес европских интеграција у региону треба сагледати као систем спојених судова.

"Нама је у интересу да Црна Гора, Албанија, Македонија и БиХ, односно да све те државе из региона уподобе своје друштвене системе са оним вредностима које се баштине у ЕУ. Када кажем да Србија и Црна Гора треба да уђу у ЕУ као "два ока у глави" то представља неку симболику, па и импулс који управо говори о великом искораку у нашим билатералним односима у последње време”, истакао је Ружић.

На констатацију да је неписано правило да све земље које приступају ЕУ прво постану чланице НАТО, те да ли то може бити отежавајућа околност Србији, он је казао да не сматра да ће то питање бити препрека европским интеграцијама Београда.

"Опредељење Црне Горе јесте јасно изражено евроатлантско и то је сасвим легитиман циљ за који ми имамо потпуно разумевање. Што се тиче Србије, постоје одређене специфичности, али и парламентарне одлуке које јасно говоре о томе да смо ми војно неутрална држава и да свој спектар добрих односа сагледавамо кроз призму унапређења односа са свима који су значајни актери у међународној арени", навео је Ружић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару