Читај ми!

Избори на Вождовцу, огледало шире слике?

Остало је још седам дана до истека рока за пријаву листа за локалне изборе на Вождовцу. Избори ће бити тест за велике странке, које очекују потврду своје снаге, али и за мале које очекују да је стекну. Мишљења аналитичара подељена око тога да ли ови избори могу да одсликају расположење целе земље.

Седам дана уочи истека рока, десет изборних листа пријавило се за учешће на вождовачким локалним изборима. Списак странака, претпоставља се, није коначан, јер демократе још нису предале потписе, а поједине нове партије вагају да ли је време да тестирају своју снагу.

Петнаести децембар биће тест, изгледа, за све који би да се опробају на изборима. Велики очекују потврду поверења, а мањи тек треба да га стекну.

Новајлије су и Грађанска иницијатива која ће пред бираче са УРС-ом, а премијеру ће имати и партија бившег премијера Зорана Живковића. Самостално ће и СДПС Расима Љајића.

Аналитичар Владимир Пејић оцењује да мале партије самосталним изласком на изборе ризикују, али да могу много да добију чак и ако остваре резултат испод цензуса.

"Могу да направе стартну позицију да уђу у неку већу коалицију пред неке веће изборе", каже Пејић.

Стопедесет хиљада бирача, и младих и старих, различитог образовног профила, распоређених и у сеоским и градским срединама. Да ли расположење на Вождовцу може да буде огледало шире слике?

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцењује да су локални избори на Вождовцу тест за све партије у Србији јер је Вождовац велика средина.

Да није део Београда, Вождовац би био један од већих градова у Србији, додаје Анђелковић.

Марко Благојевић из Цесида сматра да су "локални избори само и једино локални и ништа више" и сигуран је да ће партије које прођу добро покушати да од тога направе "национални случај", што, према његовим речима, "нити јесте, нити може бити тако".

"Добра прилика да партија вежба своју партијску организацију ", додаје Благојевић.

Средина можда мала да репрезентује Србију, али довољна за неколико партија десне оријентације које би да уђу у локални парламент.

"Десничарска идеологија израженија је кад је у питању цела држава, него кад су у питању локални проблеми и локални односи", оцењује Пејић.

Кампања се захуктава. Обећања од децентрализације, реконструкције улица, преко видео надзора у школама до бесплатног бављења спортом. Појавила се и теретана, али са националистичким предзнаком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару