Предизборне уцене на Косову?

Расељени у избегличком насељу у Грачаници тврде да им из Општине прете да ће остати без постојећих услова за живот и примања ако на локалним изборима не гласају за листу актуелног председника Општине.

Како се приближава други круг локалних избора на Косову и Метохији, грађани имају притужбе на поједине локалне самоуправе да их уцењују и прете обуставом социјалних примања и истеривањем из колективних центара ако не гласају за одређене листе. Такав случај пријавили су расељени у једном избегличком насељу у Општини Грачаница.

Двадесет двоје расељених је у колективном центру у селу Угљаре. Уз помоћ шведске владе, 2002. године ту су нашли уточиште. У кућама су по четири породице.

"Нисмо имали ни воду, нисмо имали ни дрва. Били смо много по собама овде, много смо мука видели, и дан данас. Прошле године је све било поплављено. Тешко смо прошли ових 13 година колико смо овде", каже Милева Микић.

Житељи избегличког насеља су из Приштине, Ђаковице, Клине и околних села у којима нема више Срба.

Примања су им минимална. Део добијају из фондова Владе Србије, а део из косовских институција.

Тежак живот однедавно им је још тежи. Кажу да им службеници Општине Грачаница прете да ће остати и без постојећих услова за живот и примања, уколико не гласају за листу коју предводи актуелни председник Општине.

"Запретили су нам да 40 евра које примамо неће нам дати. Рекао ми је да не идем следећег месеца за новац, са образложењем да смо страначки опредељени", наводи Живана Петковић.

У Општини Грачаница није могло да се ступи у контакт ни са ким ко би одговорио на оптужбе расељених, које су обишли представници Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Шеф Бироа Канцеларије за КиМ у Грачаници Бранимир Стојановић поручује да ти људи морају да буду сасвим слободни да се определе како желе.

"И нема нико права да им прети. И нико нема права да злоупотребљава њихову ситуацију у којој живе и да прети да ће им укидати нешто што им је потребно за живот", наглашава Стојановић.

Поједини расељени најављују да ће у понедељак преузети документа из социјалних установа Општине Грачаница, како би избегли нове уцене до окончања локалних избора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару