Чанак: Ова Влада урадила више од прeтходне

Ова Влада је урадила многе ствари које претходна није, оценио Ненад Чанак. Они који чине актуелну Владу стајали су на путу прошлој Влади да уради оно што они данас раде, истиче Чанак и додаје да је највећи противник СНС-а у овом тренутку сам СНС, фракцијске борбе и гомила новог чланства.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак оцењује да се Србија налази у стању надања да ће неким чудом бити боље, али да никаквог чуда нема, већ само чињенице да је ова Влада урадила многе ствари које претходна није, а да се Александар Вучић, упркос свим њиховим конфронтацијама, показао као човек који држи реч.

Чанак је у интервјуу Танјугу рекао и да је потпуно логично да је ова Влада учинила више од прошле, зато што су "они који чине актуелну Владу стајали на путу прошлој Влади да уради оно што они данас раде".

"Тако да смо, у ствари, у једној чудноватој ситуацији - да управо они који су се највише борили против решења косовског питања на начин на који се сада дешава, европских интеграција и свега другог, одједанпут све то спроводе много брже и ефикасније од оних против којих су се борили", рекао је Чанак и додао да нема места критизерству, јер је чињеница да су многе ствари за које се и Лига залаже годинама урађене.

"То је нешто што би само неко злонамеран могао да пренебрегне", нагласио је Чанак.

Истакао је да ће Лига подржати све што је добро за Војводину и целу Србију, укључујући примену бриселског споразума, пут ка ЕУ, борбу против корупције, јер би "најгора ствар у овом тренутку била кренути у нешто, па од тога одустати".

Упитан постоји ли уопште релевантна опозиција Српској напредној странци у Србији, Чанак је указао да је највећи противник СНС-а у овом тренутку сам СНС, фракцијске борбе и "гомила новог чланства", које не приступа тој странци због идеологије, већ са идејом да у једном мандату реши сва своја егзистенцијална питања.

Процењује да је неминован сукоб "Вучићеве политике директног обрачуна са свима онима са којима до јуче нико није смео да се качи и дубоко конзервативног концепта оснивача напредњака и председника Србије Томислава Николића", чија се русофилија, како наводи, огледа у потпуно некритичком односу према економским интересима Србије.

Према његовим речима, оличење те Николићеве политике је однос према руским партнерима у НИС-у и "његова парафразирана изјава да се не треба шалом шалити, да се уопште поставља питање шта се у ствари догодило са НИС-ом који је поклоњен за 400 милиона нечега".

"А то што је учињено са 'Нафтагасом' - догађа се са експлоатацијом рудних богатстава Војводине, где се за само 400 милиона нечега стекло право да се без икакве бриге експлоатише нафта из Војводине, и онда то што кошта двадесетак долара по мерној јединици нама продаје за више од 100 долара - наша рођена нафта", рекао је Чанак.

Опрез у сарадњи са демократама

На питање да ли је Лига спремна на сарадњу са СНС-ом, Чанак је рекао да постоји опрез према томе, као и према сарадњи са свим другим странкама, а посебно - према Демократској странци.

Кад је реч о СНС-у, та странка, каже, има проблем унутрашње кохезије, и поставља се питање ко ће да контролише ново чланство, које је дошло само са идејом да за један мандат реши све своје финансијске, егзистенцијалне и животне проблеме.

"Ко ће то да контролише и како ће се знати да ти људи неће злоупотребити поверење грађана Александру Вучићу? Како ћемо то да знамо? Због тога имамо огроман опрез према идеји сарадње са СНС-ом", нагласио је Чанак.

А што се тиче ДС-а, каже Чанак, показало се, после свих бројних афера које су се дешавале, да многе ствари нису онакве какве су ЛСВ-у биле представљане од стране демократа, па ће Лига, ако се установи да је њено поверење изневерено, преиспитати будуће потезе.

Чанак је рекао да са лидером демократа Драганом Ђиласом није разговарао ове године, а да је сада већ дубоко одмакао новембар.

"Ја знам да ако неко хоће да има стратешке партнере у ЛСВ-у, онда морамо да разговорамо, а ако неће да разговарамо, онда ћемо кад за то дође време преговарати, а то је потпуно други тип односа", истакао је Чанак.

Рекао је и да Демократској странци жели све најбоље, али оном ДС-у који је основао Драгољуб Мићуновић, а јаком руком водио Зоран Ђинђић и додао да данашње руководство ДС-а чине људи који су доста кратко у тој странци, а најистакнутије положаје заузимају они који су или дошли из других странака или тек после октобарских промена.

"И ту се онда поставља питање како таква постава може да води један тако велики брод као што је ДС, а онда се поставља питање ко у ствари у овој земљи уопште има потенцијал да је води озбиљно, а да то не буде једномандатна пљачка коју смо имали прилике да видимо у прошлости", рекао је Чанак.

На питање да ли и када очекује ванредне парламенатарне изборе, Чанак је рекао да сматра да је популарност појединих политичара таква да им избори иду у прилог.

Чанак је притом подсетио да је после убиства Зорана Ђинђића и "Сабље" популарност ДОС-а била таква, а да се није одмах отишло на изборе, због чега се, како је рекао, дошло у позицију да се катастрофално изгубе избори и да Војислав Коштуница постане председник Владе са огромним последицама по Србију.

О захтеву за помиловање Радомира Марковића

Упитан да прокоментарише захтев за помиловање Радомира Марковића, Чанак је рекао да не чуди што се од Николића тражи да амнестира убице Зорана Ђинђића и ноторне убице, јер је Николић, према Чанковим речима, у претходној председничкој кампањи тако нешто индиректно и обећао.

"Подсетићу да је када се прошли пут актуелни председник Србије кандидовао за председника једно од његових обећања било да ће он лично да прегледа све документе везане за убиство и убице Зорана Ђиђића. Он је хтео да покаже тиме да ће амнестирати оне за које се увери да нису починили ово или оно", рекао је лидер ЛСВ-а.

Према његовим речима, било каква идеја о томе да се на било који начин ублажавају казне ноторним убицама значила би још дубље пропадање Србије него што је сада.

"Не треба живети у заблуди да смо стигли до дна, јер дно не постоји, постоје само преграде, а ово би било пробијање преграде на коју смо се сад наслонили", закључио је Чанак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару