Пастор: Сарадња са ДС-ом у осталим градовима

Смена локалне власти у Суботици не доводи у питање легитимитет покрајинске власти, поручио лидер СВМ-а Иштван Пастор истакавши да се у односима СВМ-а и Демократске странке генерално ништа није променило.

Председник Скупштине Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор оценио је да смена локалне власти у Суботици не доводи у питање легитимитет покрајинске власти и додао да се у односима СВМ и Демократске странке генерално ништа није променило.

То што се десило у Суботици "не доживљавам ни у ком смислу као додатни знак питања у односу на легитимитет покрајинске скупштине и покрајинске већине", рекао је Пастор новинарима у Скупштини Војводине.

Објашњавајући данашњу смену власти у Суботици, Пастор је истакао да у том граду постоји "веома значајна већина" која мисли да та смена треба да се деси, али је напоменуо да је "Суботица случај везан само за Суботицу".

Лидер СВМ-а је нагласио да партнерски однос са ДС-ом у другим локалним самоуправама остаје и у будуће, јер, како је оценио, он добро функционише за разлику од онога како је функционисало у Суботици.

Пастор је навео да то партнерство постоји у двадесетак локалних самоуправа, а као пример навео је Кањижу, Сенту, Бачку Тополу, Чоку и Нови Кнежевац.

Када је реч о покрајинском нивоу власти, Пастор је рекао да је то "други пар рукава" и да не види "никакав разлог да се спекулише са тим да би се и ту нешто коренито морало десити".

Градоначелник Суботице Модест Дулић (ДС) смењен је већином гласова одборника Скупштине града.

Предлог за смену градоначелника поднело је 47 одборника, предвођених Савезом војвођанских Мађара, Српском напредном странком, Демократским савезом Хрвата у Војводини и Социјалистичком партијом Србије.

Фискална аутономија не слаби порески систем

Иштван Пастор је рекао да се на примеру италијанске покрајине Ломбардије може видети да финансијска аутономија и денетрализација не значе "растакање" државе и разбијање и слабљење њеног пореског система.

Пастор је на тематској седници Скупштине Војводине о искуствима с регионалном аутономијом италијанске покрајине Ломбардије, рекао да фискална децентрализација доноси бољитак и напредак.

Он је додао да искуства Ломбардије могу допринети решавању проблема у фискалној децентрализацији Србије, али да се то не може догодити "већ сутра".

Председник Парламента региона Ломбардија Рафаеле Катанео рекао је да се Европа не гради само у Бриселу и преко Европског парламента, већ да највећи допринос европским вредностима дају партнерства и пријатељски односи регија које јој припадају.

"Националне државе и Европа морају да раде на пажљивом спајању, јер је снага тих веза и сарадње чини јединственом. Оно што ми данас радимо у Војводини је управо допринос томе", нагласио је Катанео.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару