Читај ми!

Вулину поново забрањен улазак на Косово

Министру без портфеља у Влади Србије задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину привремене институције у Приштини поново забраниле улазак на територију АП Косово и Метохија. Приштина покушава да спречи Србију да спроводи Бриселски споразум, оценио Вулин.

Привремене институције у Приштини поново су забраниле улазак на Косово и Метохију министру без портфеља у српској влади задуженом за Косово и Метохију.

"Високи представник ЕУ у Приштини Самуел Жбогар обавестио ме је да су привремене институције у Приштини поново одлучиле да забране мој долазак на простор Аутономне Покрајине. Овај пут образложење је рок од 72 сата, иако сам ја захтев (да обиђем Штрпце) послао још у петак, а до уторка је прошло мало више од 72 сата", прецизирао је Вулин у изјави Танјугу.

Вулин је оценио да Приштина наставља са политиком условљавања, са својом политиком покушавања да спречи државу Србију да спроводи Бриселски споразум, као и да показује страх и силеџијство где год може и кад год може.

"Више је него јасно да је разлог забране мог доласка то што је требало да будем у Штрпцу, а тамо је требало да ме сачекају сви представници, сви будући градоначелници листе 'Српска', а у Штрпцу листа 'Српска' иде у други круг са представницима СЛС-а", рекао је Вулин.

Министар је истакао да је Приштина јавно подржала СЛС, "и јавно одлучила које то Србе жели, и учиниће све што може да СЛС-у наши противкандидати буду што мања конкуренција".

Листа "Српска" је освојила 17.000, а СЛС 7.000 гласова, прецизирао је Вулин оценивши да не верује да се препоруке Приштине "пуно слушају" када су Срби у питању.

"Ово је наставак насиља и наставак политике Приштине да где год може и како год може онемогућава Србима да учествују на изборима, да излазе на изборе. Као што се види, Приштини се више не допада Бриселски споразум и она ће настојати да Србима колико год може ускрати права", рекао је Вулин. 

"Најновија забрана моје посете је мимо сваког договора, права и комуникације са ЕУ и са међународном заједницом, и само је доказ да се Приштина искрено боји успеха Грађанске иницијативе 'Српска'", рекао је Вулин.

Поновио је да га је о забрани обавестила ЕУ, и најавио да ће се поново обратити ЕУ и УНМИК-у.

"Обратићу се онима који по Резолуцији 1244 и одговарајућим споразумима имају право да одлучују и управљају на простору Косова и Метохије. Одговорност међународне заједнице је да омогући слободу кретања - она мора да схвати да без активне улоге Владе Србије на Косову и Метохији није могуће ни спровести изборе нити је могуће спроводити живот за Србе на КиМ", рекао је Вулин.

Према његовим речима, најбољи доказ за то су избори у Косовској Митровици.

"Без ауторитета Владе Србије избори једноставно не би били могући, као што без учешћа Владе Србије живот за Србе на Косову и Метохији не би био могућ", рекао је министар.

Поручио је да се стога мора водити рачуна о томе шта Влада Србије мисли. Исто тако, мора се омогућити званичницима државе Србије да несметано раде свој посао, да могу бити са грађанима српске националности на Косову и Метохији.

Вулин је рекао и да не зна докле важи та забрана, али је навео да се обратио и Бриселу и Жбогару и да од њих очекује да искористе свој ауторитет како би Приштина поштовала обавезе које је преузела.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару