Читај ми!

Конгрес опет о случају браће Битићи?

Амерички Конгрес расправљаће о убиству бивших чланова ОВК браће Битићи 1999. Албански кокус у Конгресу припремио нацрт резолуције, који ће се наћи пред пред конгресним Поткомитетом за Европу.

Албански кокус у америчком Конгресу припремио је нацрт резолуције, у вези са убиством  бивших чланова ОВК браће Битићи 1999, који тек треба да иде у конгресни Поткомитет за Европу, да би се о њему даље одлучивало, речено је Танјугу у Конгресу.

Нацрт резолуције је поднео шеф албанског Кокуса у Конгресу САД, демократски конгресмен из Њујорка Елиот Енгел, и о њему би прво требало да се изјасни Поткомитет за Европу, а онда Комитет за спољне послове Конгреса.

У случају да добије већину у та два конгресна тела, предлог резолуције би се тек онда нашао на гласању у Представничком дому Конгреса, али како су рекли Тањуговом дописнику у српском Кокусу у Конгресу, због згуснутог распореда, то се не очекује током ове календарске године.

Ово није први пут да је поднета иницијатива за усвајање сличне резолуције везане за убиство браће Битићи, пошто је у последњих пет година већ било таквих инцијатива, али ниједна до сада није успела.

Ипак, случај браће Битићи се налази високо на листи приоритета америчке администрације, и како је речено Танјугу у Стејт департменту, приликом сваког сусрета са званичницима из Србије ургира се за решавање тог питања.

Према предлогу резолуције конгресмена Енгела, од Србије се тражи решавање овог случаја и што је пре могуће процесуирање свих оних који су "директно или посредно" одговорни за њихову смрт.

Апелациони суд у Београду је у марту ове године потврдио ослобађајућу пресуду полицајцима Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, оптуженим за убиство браће Битићи.

Они су били оптужени да су 9. јуна 1999. године ухапсили браћу, и предали их непознатим припадницима МУП-а Србије, који су их касније у Наставном центру полиције у Петровом селу усмртили хицима у главу.

Браћа Агрон, Иљиј и Мехмет Битићи били су амерички држављани који су се на страни "Ослободилачке војске Косова" борили против регуларних јединица Војске Југославије и МУП-а Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару