Читај ми!

САД: Напредак Србије у борби против корупције

Србија доста постигла у последњих годину и по дана у борби против корупције, што је једна од главних тачака у њеном приближавању Европи, оцењују у Вашингтону амерички званичници и аналитичари.

Једна од главних тачака приближавању Србије Европи јесте борба против корупције, у чему је у последњих годину и по дана доста постигла, оцењују у Вашингтону амерички званичници и аналитичари.

Представници Стејт департмента и познати аналитичари слажу се у оцени да Влада Србије ради на јачању институционалних капацитета ради ефикасне борбе против корупције, уз нагласак да ће од тога зависити и стабилност државе у наредном периоду.

Танјугу је у Стејт департменту речено да САД у потпуности подржавају напоре Владе Србије и да је то важно не само због испуњавања стандарда Европске уније, већ због поправљања живота свих људи у Србији.

Сличан став је изнела и помоћница државног секретара Викторија Нуланд на трибини у Атлантском савету у Вашингтону, покренувши тему корупције као једну од највећих опасности за државе региона.

"Корупција је највећа опасност за државе региона и за демократске процесе који се у њима воде и од резултата који буду постигнути зависиће даљи напредак тих држава", рекла је Нуландова пред најутицајнијим представницима медија, логистичких група и "тинк-тенк" организација.

Директор Центра за међународне студије утицајне вашингтонске "Херитиџ фондације" Стивен Бући сматра да је Србија направила "велики искорак" када је у питању борба против корупције, која је, према његовим речима, нераскидиво повезана са борбом против организованог криминала.

"Мислим да су постигнути важни кораци и да је окренут нови лист у борби против корупције", казао је Бући дописнику Танјуга, додавши да је досадашњи приступ државе промењен и да се сада методолошки приступа проблему.

Аналитичар из Вашингтона истиче и да се проблеми корупције и организованог криминала не могу посматрати одвојено.

"У ствари, уклањање основа коруптивног система јесте кључно за борбу против организованог криминала. Тешко да ће вође организованог криминала наставити своје активности без помоћи корумпираних државних званичника", оценио је Бући.

Бући сматра да Србија треба да се интегрише у Европску унију и да борба против корупције представља раскид с временом "изолације и одвојености".

Аналитичар и консултант из Вашингтона Обрад Кесић наводи да је Влада Србије у првих годину и по дана показала да постоји одлучност да се избори с тим проблемом, али да ће коначна оцена моћи да се да тек када пресуде буду познате.

"Ако се не дође до правоснажних пресуда, тешко можемо рећи да је борба против корупције била успешна", рекао је Кесић и додао да ће важан фактор при давању коначне оцене бити и спремност странака на власти да хапсе и своје људе који су умешани у криминал.

"Сада је најважније да се види, а таква је ситуација на целом Балкану, да ли ће Влада бити спремна да хапси и представнике сопствених странака који су се огрешили о закон. Тешко је веровати да се са променом власти промениле у потпуности и свест и приступ људи који обављају јавне функције", оценио је Кесић.

Према његовим речима, администрација у Вашингтону сада највише прати имплементацију Бриселског споразума између Београда и Приштине, док су суђења, као оно бизнисмену Мирославу Мишковићу, у другом плану.

Када је у питању амерички пословни свет, Кесић сматра да је Србија послала сигнал да покушава да се избори са корупцијом, али донекле постоји и бојазан бизнисмена јер се ради о приватном капиталу.

"Битно је да се види какав ће на крају бити исход и каква ће бити пресуда, и то не само у овом, већ и у другим случајевима", закључио је Кесић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару