Читај ми!

Координирани наступи Србије и Русије у УН

Договорено да наступи Србије и Русије у Уједињеним нацијама буду координирани када су на дневном реду питања од заједничког интереса, изјавио Ивица Дачић после разговора са руским амбасадором у УН Виталијем Чуркином. Руска Федерација у потпуности подржава ставове Србије када је у реч о Косову и Метохији, каже српски премијер.

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је у Њујорку, пред седницу Савета безбедности УН о Косову, да је разговарао са амбасадором Руске Федерације у УН Виталијем Чуркином и да је договорено да наступи Србије и Русије у Уједињеним нацијама буду координирани када су на дневном реду питања од заједничког интереса.

"Руска Федерација у потпуности подржава ставове Србије када је у реч о Косову и Метохији и ти ставови се огледају и у нашем противљењу да Унмик мења своје капацитете и у залагању да Унмик, и Кфор, и Еулекс остану што дуже на КиМ, као и да се до краја спроведе истрага о трговини људским органима", рекао је Дачић.

Са Чуркином се, како каже, састао у оквиру припреме седнице Савета безбедности Уједињених нација посвећене ситуацији на Косову и Метохији, и да је амбасадора Руске Федерације у УН информисао о току бриселског процеса као и о свим проблемима који су постојали у његовој имплементацији.

"Информисао сам га о локалним изборима који су одржани на Косову и Метохији, затим о принципијелном ставу Србије да дијалог који се води у Бриселу буде статусно неутралан и да не утиче на принципијелан став о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и Метохије", рекао је Дачић.

Премијер Србије каже да је договорено да наступи Србије и Русије у Савету безбедности и уопште у УН буду координирани када су на дневном реду питања од "нашег заједничког интереса".

Обојица су изразили задовољство због успешног тока билатералних односа и стратешког партнерства које се не само у политичком него и у економском смислу гради између Русије и Србије.

Дачић је јуче, на почетку дводневне радне посете САД, о ситуацији на КиМ и спровођењу Бриселског споразума разговарао са сталном представницом САД при УН Самантом Пауер.

"Позитивно је оцењена чињеница да је у миру одржано поновљено гласање у северној Косовској Митровици и поздрављени су напори Србије ка приближавању Европској унији, ка добијању што пре датума за одржавање прве међувладине конференције", рекао је премијер.

"Америчка администрација је веома позитивно опредељена према развоју наших билатералних односа", рекао је Дачић.

Церемонија у Њујоршкој академији наука

Премијер Србије присуствовао је церемонији у Њујоршкој академији наука, једној од најугледнијих научних институција САД.

Дачић је после пријема у Њујоршкој академији наука да је почаствован што је био гост овако угледне научне институције, основане пре 191 годину која окупља велики број Нобеловаца, научних радника и компанија које се баве научно истраживачком раду.

Рекао је и да је договорено да председник академије Елис Рубинштајн са једном делегацијом посети Србију.

"Имао сам прилику да присуствујем годишњој презентацији достигнућа научних радника из Њујорка и договор је да председник Рубинштајн са једном делегацијом научника посети нашу земљу и да пронађемо заједнички интерес који би пре свега био у једној спрези између универзитета, односно научних радника и индустрије и наравно државе", рекао је Дачић.

Дачић је такође рекао да је разговарао и са представницима компаније ККР (Колберг, Кревис и Робертс), једним од највећих инвестиционих фондова који је присутан и на тржишту Србије недавном куповином СББ-а.

Разговарали су о окупљању одрејдених средстава који би били активирани у Србији, почев од питања енергетике, али и о разним другим областима инфраструктурних пројеката, за које су, како је додао, они веома заинтересовани.

Премијер Србије налази се у дводневној посети САД током које ће учествовати на седници Савета безбедности УН посвећеној Косову.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару