Читај ми!

Споразум о норвешком програму помоћи

Потписан споразум између Србије и Норвешке који се односи на програм помоћи у областима владавине права, конкурентности, климатских промена. Помоћ Србији и другим земљама региона била је фокусирана на процес евроинтеграција, каже норвешки амбасадор Нилс Рагнар Камсваг.

Министар без портфеља задужен за евроинтеграције Бранко Ружић и амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг потписали су међудржавни споразум који се односи на билатерални програм помоћи.

Помоћ се односи, пре свега, на области владавине права, реформе државне управе, конкурентност, енергетску ефикасност и климатске промене.

Ружић је, после потписивања споразума Владе Србије и Министарства спољних послова Норвешке, подсетио да је та држава један од највећих билатералних донатора и да је њена помоћ Србији од 2000. године износила око 250 милиона евра.

У 2013. години ће, како је прецизирао, билатерална помоћ Србији износити 8,7 милиона евра.

"Опсег питања којим ћемо се бавити обухвата између осталог владавину права, правну државу, конкурентност и енергетску ефикасност, што су сектори од кључног значаја за евроинтеграције и зато је овај споразум од кључног значаја за реформу друштва коју спроводимо", рекао је Ружић.

Амбасадор Нилс Рагнар Камсваг честитао је Србији на успесима у процесу евроинтеграција, истакавши да његова држава очекује да у јануару и формално започну преговори са ЕУ, јер је, како је објаснио, норвешка помоћ Србији и другим земљама региона у суштини била фокусирана на процес евроинтеграција.

"Наставићемо да у дијалогу помоћ усмеравамо тако да се она искористе на најбољи начин", рекао је норвешки амбасадор, објаснивши да ће ниво помоћи у доброј мери зависити од квалитета програма које ће српска страна кандидовати.

Према споразуму, пројекте предлажу надлежна министарства, посебне организације и независне институције, а коначна листа пројеката утврђује се у преговорима с Министарством спољних послова Норвешке.

Канцеларија за евроинтеграције је претходних година била одговорна за процес програмирања билатералног пакета помоћи, а од 2013. године је од норвешког Министарства спољних послова преузела укупну одговорност за планирање, спровођење, праћење и извештавање о билатералном програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару