Читај ми!

Бан: Напредак у односима Београда и Приштине

Постигнут опипљив напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, оценио Бан Кимун у извештају који ће сутра разматрати Савет безбедности. Напредак на терену ка миру и стабилности, и у политичком дијалогу остаће круцијалан у светлу тежњи Србије и Косова ка европским интеграцијама, наводи се у извештају.

Генерални секретар УН Бан Кимун похвалио је Београд и Приштину за наставак активног учешћа у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ и поздравио опипљив напредак у примени споразума о нормализацији односа.

У извештају за период од 16. јула до 15. октобра, који ће сутра разматрати Савет безбедности УН, Бан Кимун наводи да се наставља примена споразума Београда и Приштине о нормализацији односа и поред повремених разлика у његовом тумачењу.

Напредак на терену ка миру и стабилности, и у политичком дијалогу остаће круцијалан у светлу тежњи Србије и Косова ка европским интеграцијама.

"Обе стране предузеле су импресивне кораке ка приближавању том циљу и даљи напредак у нормализацији односа, вођен критеријумима Европске уније, остаће од суштинског значаја", указује Бан.

У извештају који је сачињен пре новембарских локалних избора на Косову, Бан Кимун је позвао све заједнице да изађу на те изборе чији је успех, како је истакао, важан за мир и стабилност.

Бан је оценио да су стране оствариле знатан напредак у припреми тих избора укључујући и север Косова. "Размимоилажења и неслагања треба и даље решавати конструктивно како би мирни и успешни избори били осигурани, уз пуно учешће свих гласача", навео је Бан.

Сарадња косовске полиције, Кфора и Еулекса биће једнако важна и у постизборном периоду који ће вероватно донети нове изазове и током којег ће изабрани представници морати да наставе да подржавају примену споразума Београда и Приштине и да ефикасно заступају интересе својих бирача.

Поводом убиства припадника Еулекса 19. септембра, Бан Кимун је поручио да све стране треба да тесно сарађују са Еулексом и косовском полицијом у истрази како би починиоци били идентификовани и изведени пред лице правде и да уложе напоре да се тако нешто не понови.

У анексу извештаја налази се и извештај шефа Еулекса Бернда Борхарта у којем се наводи да та мисија наставља да олакшава примену Бриселског споразума у области владавине права.

На сутрашњој седници Савета безбедности учествује премијер Србије Ивица Дачић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару