Читај ми!

Ружић: Важна подршка приступању ЕУ

Србија за четири године, у техничком смислу, може да заврши преговоре са ЕУ, али се све на крају сведе на политичку одлуку изјавио министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић. Политичка подршка и посвећеност овом процесу су зато од кључне важности, оцењује Ружић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић је рекао да Србија за четири године може да заврши прегов оре са ЕУ у техничком смислу али да се на крају све сведе на политичку одлуку.

"Кредибилитет Владе Србије је достигао висок ниво и уз тај кредибилитет можемо да спроведемо ово што желимо", оценио је Ружић на презентацији пројекта Саветодавног центра за европска и правна питања (ПЛАЦ) у Скупштини Србије.

Према његовим речима, "политичка спремност, храброст и мудрост су преко потребни да бисмо могли да урадимо све оно што смо наумили".

"Зато очекујемо да после усвајања преговарачког оквира 20. децембра уследи прва међувладина конференција која ће означити почетак преговора у процесу приступања Србије ЕУ", истакао је Ружић.

Рекао је да је Влада Србије изградила правни институционални оквир, преговарачку структуру, која је до сада функционална, форимирала Координацоно тело за процес приступања ЕУ и Савет тог координационог тела.

"Ово координацоно тело даје стратешке смернице и доносиће најважније и најизазовније политичке одлуке!, рекао је Ружић.

Истакао је да је Савет срце овог система, тело које је више оперативног карактера и у њему седе шефови свих 35 преговарачких група.

"То су људи који исписују историју ове земље, јер раде на овом важном пројекту", нагласио је Ружић.

Ружић је подсетио да је Србији из ИПА фондова од 2007. до 2013. намењено 1,4 милијарде евра, "али бисмо направили грешку ако бисмо само кроз номиналне новчане износе сагледавали ситуцију, јер је потребно сагледати шта су ефекти, а то је реформа која је преко потребна".

Потврда за српске институције 

Министар очекује да ће до краја године Србија добити потврду за наше институције које ће управљати средствима ЕУ, што ће бити још један доказ њене оспособљености.

Истакао је и да ће кроз пројекат ПЛАЦ људи који раде у процесу европских интеграција стећи драгоцено искуство, јер ће Србија имати помоћ оних који желе да је виде као државу која је реформисана, која баштини вредности, систем и стандарде свих земаља чланица ЕУ.

"Ово је један од пројеката који ће нам много помоћи на европском путу", рекао је Ружић.

Шефица Перговарачког тима Владе Србије за приступање Србије ЕУ Тања Мишчевић је изјавила да ће овај пројекат током реализације која траје две и по године ојачати структуру за услађивање законодавства.

Рекла је да ће је пројекат бавити и самим усклађивањем законодавства и помоћи при изради пописа, што је најважнија компонента, и јачати капацитете институција за примену усклађености законодавства.

"Пројекат није могао да обухвати свих 35 поглавља, али јесте неке од кључних", рекла је Мишчевић.

Мишчевић је истакла да је задовољна што је вођа пројекта Марија Пејчиновић Бурић која је од почетка процеса приступања своја искуства из Хрватске без ограничења преносила Србији.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт истакао је да ће ПЛАЦ пројекат помоћи Србији да усклади национално законодвство са правним тековинама ЕУ и биће саставни део будућег преговарачког процеса.

Изазови и могућности ССП-а 

Истакао је да Споразум о стабилизацији и придрживању, који је ступио на снагу ставља пред Србију нове изазове и обавезе, али и нове могућности.

Отвореност европског тржишта за српске компаније је потребно искористити, рекао је Давенпорт и поздравио посвећеност Србије да усклади своје законодавство са правним тековима ЕУ, јер је то неопходно за кретања ка пуноправном чланству.

Давенпорт је истакао да ће Београд и Брисел, кроз процес скрининга током наредних годину дана, проћи кроз стање у свих 35 поглавља и утврдити којим темпом ићи даље.

"Правне тековине су током година постале захтевније и стављају земље кандидате пред веће изазове, али је важно нагласаити да ово нису специјални захтеви којих раније није било, већ захтеви који пођеднако важе и за земље чланице", указао је Давенпорт.

Истакао је да ће ЕУ ће кроз пројекат ПЛАЦ помоћи српским иниституцијама да спроведу стратегије и акционе планове и помоћи тамо где треба донети нова законска решења.

Заменик директора Владине Канцеларије за европске интеграције Срђан Мајсторовић је рекао да ће пројекат ПЛАЦ бити "сервис за мењање Србије", јер ће њено чланство у ЕУ у многоме зависити од успешне реализације овог пројекта.

"Ово је само један од пројеката који помаже Србији на њеном кретању у чланство ЕУ", истакао је Мајсторовић.

Вредност пројекта је 2,65 милиона евра, бави се експертизом и обухвата 11 преговарачких поглавља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару