Србин градоначелник, кључно питање

У Косовској Митровици треба да буде центар Заједнице српских општине, зато је интерес да Србин буде градоначелник, рекао премијер Ивица Дачић. Владавина права и пуна безбедност грађана најважнији услови трајне стабилности, констатовали Дачић и шеф мисије Еулекс Бернд Борхард уочи недељних избора на КиМ.

Уочи недељних избора на Косову и Метохији, премијер Србије Ивица Дачић и шеф мисије Еулекс Бернд Борхард на састанку у Београду констатовали су да су владавина права и безбедност грађана најважнији услови трајне стабилности. Борхард за РТС каже да ће спречити евентуалне нападе на бирачка места.

Премијер Ивица Дачић ће на завршну конвенцију листе "Српска" у северној Косовској Митровици, Србима пренети поруку да у том граду треба да буде центар Заједнице српских општина, због чега је веома важно изаћи на гласање.

"Овде је интерес да Србин буде градоначелник Митровице, јер ту треба да буде центар Заједнице српских општина, да се изгради административна зграда која ће представљати власт 10 општина на којима живе Срби", рекао је Дачић.

Премијер истиче да је то много значајна и много јака порука у овом тренутку, који је оценио као никад значајнији политички тренутак за српски народ. Такође, верује и да ће сукоби и странчарења остати по страни, као и да су сви свесни важности тренутка.

Дачић каже да у Косовској Митровици не очекује "спектакуларан дочек", али наглашава да тамо иде као представник Владе Србије.

"Ја не идем тамо да бих имао спектакуларан дочек, нити да бих се сада изненађивао ако неко буде звиждао или се сукобљавао са мном. Ја сам представник Владе Републике Србије и идем у северну Косовску Митровицу. Ако представник Владе није добродошао, онда је то питање над којим сви треба да се замислимо", каже Дачић.

У разговору са шефом мисије Еулекс Берндом Борхардом, премијер је пренео став Београда који се противи смањењу надлежности и функција међународних мисија.

У интервјуу за РТС, Борхард каже да не сматра да је Еулекс на било који начин одговоран за неуспех избора на неким изборним местима.

"Било је отпора нашем присуству, тако да нам је било потребно до 15 минута да стигнемо на лице места и растерамо нападаче. Сада ћемо бити присутни на биралиштима са више људи. Ако буде потребе прво ће реаговати косовска полиција, затим Еулекс, а трећи реагује КФОР", рекао је Борхард.

Како каже, верује да сада могу спречити сваки напад на бирачка места.

Да Срби са КиМ изађу на бирачка места још једном позива и министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин.

Вулин је са руководством Дома здравља у Митровици разговарао о реконструкцији зграде и поновио да ће Србија наставити да финансира сваки облик здравствене заштите на простору КиМ.

"То је предвиђено и у буџету и то је наша чврста одлука. Здравство и школство су најважнији, те две ствари се апсолутно неће мењати и држава Србија нема намеру да прекине са њиховим финансирањем", каже Вулин.

Избори се понављају у три бирачка изборна центра - у Основној школи "Свети Сава", Техничкој и Медицинској школи, односно на 27 од укупно 33 бирачка места у северној Косовској Митровици.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару