Читај ми!

Ружић: Србија 29. чланица ЕУ

Циљ Србије је да постане 29. чланица ЕУ, а реалан рок за то је 2020. година, рекао министар Бранко Ружић. Европљани не треба да буду забринути, унапређујемо економију и спроводимо реформе које јавност подржава, каже Ружић.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић рекао је да је циљ Србије да постане 29. чланица ЕУ и да је реалан рок за то 2020. година.

"Желимо да постанемо 29. чланица ЕУ. Свесни смо да су пред нама две препреке: регионални менталитети и наша економска ситуација", рекао је Ружић у интервјуу за француски дневник Монд.

Ружић је изразио наду да ће приступни преговори почети после Европског савета 20. децембра.

"Влада (Србије) доказала је своју кредибилност тиме што је показала да је способна да реши тежак проблем", рекао је Ружић, говорећи о споразуму који су Београд и Приштина постигли у априлу, уз посредовање Брисела.

"Пред нама је још много изазова, али преместили смо ту препреку", додао је српски министар за париски лист, који наводи да је Бриселски споразум омогућио Србији да добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Монд подсећа да је Београд тим споразумом прихватио да косовски Срби учествују на локалним изборима на Косову, који су, како наводи, у Косовској Митровици били неуспешни пошто је гласање прекинуто због насилних акција ултранационалистичких активиста.

Ружић је осудио насиље током избора и дистанцирао се од противника гласања, за које је, како наводи лист, рекао да су "такозвани политички званичници" који су "починили злочине организујући црно тржиште и шверц бензина између Србије и Косова".

Поновљено гласање у Косовској Митровици биће организовано у недељу, а Београд је позвао Србе са севера Косова да изађу на изборе.

"То је танго у троје - Београд, Приштина и ЕУ, на територији која не познаје правну државу", рекао је Ружић.

Европљани не треба да брину 

Када је реч о економским предвиђањима, Монд наводи да ЕУ сматра да се српска привреда налази "на непознатом терену", али да Србија првенствено мора да "реши проблем имиџа, после ратова које је водио (бивши председник) Слободан Милошевић и чији ожиљци још нису у потпуности зацелили на Балкану".

"Екипа у Београду, у којој има више лидера који су Милошевићеви наследници, треба да разувери Европљане, који су са забринутошћу пратили њихов долазак на власт 2012. године. Бриселски споразум је био прва етапа", оцењује Монд.

Како преноси француски дневник, Ружић је у оквиру турнеје по земљама ЕУ досад обишао Немачку, Велику Британију и Француску, из које наставља за Италију, како би их уверио да се Србија променила.

"Земља је организовала прави 'кастинг' како би побољшала свој имиџ тиме што ће запослити еминентне саветнике. Ангажовање Доминика Строс-Кана представљало је праву сензацију. Бивши генерални директор ММФ задужен је да саветује Владу на економском плану. Три месеца ће радити бесплатно, а износ накнаде коју ће потом добијати није обелодањен", пише Монд.

Лист подсећа да је Влада Србије ангажовала и бившег европског комесара и шефа италијанске дипломатије Франка Фратинија и бившег аустријског канцелара Алфреда Гузенбауера.

Ружић је рекао да Фратини пружа помоћ Србији "про боно", а да Гузенбауер помаже Влади да боље схвати европску политику, и оценио је да је лобирање легитиман начин да се "олакша посао".

Монд примећује да је политичко лобирање у моди на Балкану и подсећа да бивши британски премијер Тони Блер саветује албанску владу у процесу евроинтеграција.

Ружић, који је свестан да проширење ЕУ тренутно није баш популарна тема у Европи погођеној кризом, поручио је да Европљани не треба да буду забринути.

"Спроводимо реформе, унапређујемо економију кроз мере штедње, а јавност подржава реформе", рекао је Ружић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару