Читај ми!

Вучић: Следеће године мање незапослених

Наредне године у ово време Србија ће имати мање незапослених и нико не може да каже да ће због антикризних мера посао изгубити стотину хиљада људи, каже вицепремијер Александар Вучић. "Гаспром" ће се питати о "Јужном току", али то нема никакве везе са унутрашњим питањима као што је реструктурирање "Србијагаса", истиче Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да ће наредне године у ово време Србија имати мање незапослених и да нико не може да каже да ће због антикризних мера посао изгубити стотину хиљада људи.

"Имаћемо мањи проценат незапослених него што имамо данас и то ће бити светско чудо имајући у виду прогресију којом је растао број незапослених, а то смо успели да зауставимо", рекао је Вучић у емисији "Утисак недеље" на телевизији Б92.

Вучић је навео да Србија први пут има раст индустријске производње од 3,2 одсто у трећем кварталу и да је октобар био најбољи месец за наплату пореза, кад је дефицит био око 42 милиона евра.

"Ствари су нешто боље, али су и даље тешке", рекао је Вучић. Додао је да је у јавном сектору у Србији 735.164 запослених, да се за њихове плате даје 52 милијарде динара годишње, а још 50 милијарди динара за пензије, и запитао - која то привреда може да издржи.

Према његовим речима, више од шест милијарди евра је неплаћених пореза и доприноса, а од тога су четири милијарде ненаплативе, јер је реч о предузећима у реструктурирању, док су две милијарде веома тешко наплативе.

"Да су само ове две милијарде наплативе, то су приватна предузећа и фирме, ми бисмо данас били сугурни за нашу будућност, уверени да је Србија економски безбедна и да за Србију нема проблема", рекао је Вучић.

Коментаришући разговоре са највишим представницима "Гаспрома", Вучић је рекао да се у унутрашње послове Србије нико са стране неће мешати, да ће се "Гаспром" питати о "Јужном току", али да то нема никакве везе са унутрашњим питањима као што је реструктурирање "Србијагаса".

Вучић је рекао да ће изградњом "Јужног тока" директно бити запослено око 25.000 људи, а као кооперанти и 100.000 и додао да ће кракови тог гасовода ићи и ка Македонији, Хрватској.

Вицепремијер је најавио и да ће се до краја децембра наћи решење за дугове које Србија има према Русији, да ће оно бити повољније него што се мисли. Вучић сматра и да ће Србија од пословања НИС-а имати већу корист него што је до сада имала.

На питање зашто састанку са представницима "Гаспрома" није присуствовала министарка енергетике Зорана Михајловић, уз констатацију да она има примедбе на рад "Србијагаса" и залаже се за његово реструктурирање, Вучић је рекао да је она позвана да иде на састанак са руским партнерима у Москву и да ће тамо потписати три веома важна уговора из области енергетике, на којима ради њено министарство.

Вучић је прецизирао да ће ти уговори бити потписани 24. новембра.

На питање да ли је затражена смена министарке Михајловић због става о "Србијагасу", Вучић је рекао да је она министарка енергетике и да је то довољан одговор. Вучић је рекао да не могу медији или неко изван Србије тражити смену министарке енергетике, а како је нагласио, нико није ни тражио њену смену.

Фонд за развој неће бити укинут

Први потпредседник Владе изјавио је да Фонд за развој Србије неће бити укинут, али је најавио строгу контролу давања кредита.

"Неће више бити могуће да се узимају кредити (Фонда за развој) и да се за те паре купују јахте и авиони. То је рађено пре три, четири године када су велике демократе биле на власти. Знате ко има јахте и авионе", рекао је Вучић.

Као пример таквог трошења новца од кредита, Вучић је навео двојицу "тајкуна" чија имена није желео да помене, али је рекао да су узимали кредите и од банака и од Фонда за развој Србије.

На питање о којим људима је реч, Вучић је рекао да се против њих води истрага и да зато не жели да помиње имена, али да му је намера да грађанима објасни систем пљачкања државе.

"Имамо ненаплаћених пореза и доприноса скоро шест милијарди евра од тога четири милијарде потпуно ненаплативо", рекао је Вучић и као највеће пореске неплатише поменуо команије Симпо, Галенику, Фармаком, Зекстру, Ветеринарски завод.

"Шта се правите да не знате ко је штитио Фармаком или ко је штитио Ђурића. Штитила их је претходна власт. Има и мојих коалиционих партнера, али има и других много више", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су ти људи радили по систему да - "ако се задужим мало то је мој проблем, ако се задужим много онда је то проблем државе".

На питање да ли ће у фебруару бити расписани и превремени парламентарни избори, Вучић је рекао да се нада да се то неће десити.

Упитан да ли Влада Србије подржава рад министра привреде Саше Радуловића који је најавио укидање Агенције за помоцију извоза, Вучић је рекао да је Радуловић најчешће у праву, али да му понекад недостаје такта.

"Ако је неко крив што се он налази на том месту то сам ја. Надам се да ће прихватити ову врсту позитивне критике", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је у потпуности задовољан радом министра финансија Лазара Крстића. "Поносан сам на чињеницу што је СНС предложила Лазара Крстића. Србија има најбољег министра финансија у региону. По први пут то могу на такав начин да кажем и потпуно отворено, не стидећи се", рекао је Вучић.

Познати виновници инцидената у Митровици

Вучић је рекао и да државни органи знају ко је правио инциденте на Косову и Метохији 3. новембра и да ће "акција против њих бити спроведена чим буду достпуни државним органима".

"Ради се о групама које су везане за различите екстремистичке организације. Ми имамо прецизна имена, многи од њих нису доступни, јер су на територији Косова и Метохије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је држава послала потпуно јасну поруку када је позвала Србе да изађу на изборе на Косову и Метохији и оценио да су резултати избора тежак ударац косовском премијеру Хашиму Тачију.

Он је рекао да је у Лепосавићу изашао скоро исти број гласача као што је било на парламентарним и председничким изборима, а слично и у Зубином Потоку и Звечану, али да је проблем био у северној Косовској Митровици.

Вучић је указао да држава поштује Србе на КиМ и да је веома важно да и они поштују своју државу, без које "немају никакву шансу".

Према његовим речима, северна Косовска Митровица је важна за наш народ на КиМ, али су они ти који доносе коначну одлуку.

Он је навео да је Тачи апсолутно изгубио, да је намера била да се не формира Заједница српских општина са идејом да избори пропадну у четири северне општине и још две јужно од Ибра.

Према његовим речима, сада је тај пројекат пропао, има девет српских општина, а за десету ће се још видети.

Вучић је упозорио да остаје проблем уколико градоначелник Косовске Митровице буде Агим Дева или Адријана Хоџић. Како је објаснио, неки су замислили да им, уколико неко од њих двоје победи, не дозволе да ступе на дужност, чиме би се ушло у сукобе.

"Нама сукоби нису потребни, већ мир и рад", рекао је Вучић и додао да је погрешио што није пред изборе 3. новембра отишао у северну Косовску Митровицу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару