Усвојена Платформа о финансирању Војводине

Војвођанска скупштина усвојила Платформу за израду закона о финансирању АП Војводине, којом је предложено да Покрајина убире порезе и друге јавне дажбине на својој територији до износа од седам одсто републичког буџета, загарантованог Уставом.

Посланици војвођанске скупштине усвојили су, већином гласова, Платформу за израду закона о финансирању АП Војводине, којом је предложено да Покрајина преко својих органа убире све врсте пореза и других јавних дажбина на својој територији, до износа загарантованог Уставом Србије.

За тај документ гласала су 63 посланика, против се изјаснило њих 20, уздржаних није било, а двоје, од присутних 85, није гласало.

У Платформи, коју је предложила група посланика владајуће војвођанске коалиције (ДС-ЛСВ-СВМ), тражи се, између осталог, да непосредни порези који се убиру у Војводини остају у Покрајини као и да порез на додату вредност (ПДВ) и акцизе Покрајина убире до загарантованог износа од најмање седам одсто републичког буџета, док би остатак били приходи Републике.

Те приходе прикупљала би посебна покрајинска пореска администрација, наводи се у Платформи и истиче неопходност да се финансирање АП Војводине "што пре, системски, целовито и конзистентно уреди посебним законом".

У дужој и на моменте полемичној расправи, представници владајуће коалиције у Покрајини истицали су да је Платформа полазна и добра основа за разговоре са представницима Републике у мешовитој комисији која би требало да изради нацрт закона о финансирању Војводине док су, с друге стране, опозициони посланици оценили тај документ као противуставан и противзаконит акт, којим се угрожава јединствен порески систем Републике.

Председник покрајинске владе Бојан Пајтић изјавио је да је Платформа пут ка превазилажењу тензија које настају приликом доношења буџета и објаснио да је Покрајина предложила Платформу, а не предлог закона о финансирању, како не би било протумачено да "доводимо Владу и Скупштину Србије пред свршен чин".

Истакао је да Србија, уколико жели да буде "озбиљна држава и да постане део ЕУ", мора да поштује свој устав и законе и да законом утврди финансирање Војводине, јер је то и обавеза наше земљу у процесу придруживања ЕУ.

Председник покрајинске владе је истакао да због тога што се не поштује уставна одредба о томе да Покрајини припада седам одсто републичког буџета, "Војводина је ове године остала ускраћена за 33 милијарде динара".

Шеф посланичке групе коју предводи СНС Предраг Матејин сматра да је Платформа за доношење закона о финансирању Покрајине антиуставна и противзаконита, јер се њоме, како је рекао, предвиђа цепање пореског система Србије.

У нашем уставу и законима "не постоји могућност цепања пореског система Србије тако да Покрајина добије своју пореску администрацију", рекао је Матејин и додао да би посебна покрајинска пореска управа била корак ка финансијском осамостаљивању Војводине.

Напредњаци, као и представници посланичке групе коју предводи СПС, истакли су да се залажу за доношење закона о финансирању Покрајине, јер је то и уставна обавеза, али да то буде у складу са Уставом и одговарајућим законима а не овом Платформом.

Посланици СРС-а такође сматрају да би требало донети тај закон на уставан и законит начин, а не Платформом која значи "узурпирање надлежности Републике" и није ништа друго него "политички памфлет", док су посланици ДСС-а истакли да је то још један противуставан акт садашње покрајинске власти, која "Покрајину упорно гура у неуставност".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару