Ђилас: Нисмо добили допис за привремено веће

ДС још није добио допис Министарства за регионални развој и локалну самоуправу да предложи своје кандидате за привремено веће у Београду, рекао Драган Ђилас. То се чини како би се одложили локални избори и у међувремену "покренуле нове афере", оценио лидер ДС-а.

Демократска странка још није добила допис Министарства за регионални развој и локалну самоуправу да предложи своје кандидате за привремено веће у Београду, рекао је лидер те странке Драган Ђилас и додао би било логично да ДС има два представника у том већу.

Ђилас је на конференцији за новинаре рекао да је пролонгирање формирања привременог већа у Београду понижавајуће за Београђане и "срамота за оне који то раде", и оценио да се то чини како би се одложили локални избори и, у међувремену, "покренуле нове афере".

"То најбоље говори о онима који су пре 45 дана изгласали моју смену и 45 дана не могу да смисле ко треба да седи у привременом већу", рекао је лидер ДС-а и додао да је та странка и приликом његове смене упозоравала да ће се такве ствари дешавати.

Ђилас је нагласио да ће градски одбор ДС-а одлучити ко ће бити кандидат за привремено веће.

"Рок је истекао 24. октобра, а 15 дана Министарству треба да пошаље допис одборничким групама да дају кандидате за веће. Јасно је да се на све начине покушава купити време", рекао је Ђилас.

Додао је да би, ако се буде поштовао закон, у привременом већу ДС требало да има два представника, јер у градском парламенту од 110, ДС и СДПС имају 50 одборника.

"Повући Предлог буџета за 2014. годину"

Демократска странка је затражила да се из процедуре повуче Предлог закона о буџету за 2014. годину и да се усвоји мораторијум на даље задуживање Србије.

Ђилас је рекао да је то потребно зато што, како тврди, предложен буџет предвиђа нова задужења од 5,8 милијарди евра, дефицит од преко седам одсто и гарантује само лош живот грађана у наредном периоду.

Лидер ДС-а је рекао и да ће предложени буџет за последицу имати смањење куповне моћи грађана и смањење производње, па ће због тога да неколико десетина хиљада грађана остати без посла.

"Сада када цела Европа и свет излазе из кризе, овде се најављује да ће 100.000 људи остати без посла", рекао је Ђилас, који тврди да предложени буџет нема развојне компоненте и предлоге како да Србија изађе "из приче постепеног гашења".

Са предложеним буџетом, тврди Ђилас, постоји опасност да Србија следећу годину заврши са 25 милијарди евра дуговања.

"То значи да Србији остаје само да распродаје све што има, почев од 'Телекома', ЕПС-а, земље, а када продајете земљиште, онда више немате државу. Ситуација је алармантна", сматра лидер демократа.

Подсетио је да је предложени буџет четврти који актуелна влада предлаже у последње две године, као и да су се претходна три показала катастрофалним, а, како очекује, такав ће случај бити и са оним за 2014. годину.

"Задуживање искористити за развој"

ДС, рекао је Ђилас, инсистира да бар неко у власти прочита предлоге које даје та странка и да схвати да је будућност Србије у 200.000 компанија које раде и које би, уколико би запослиле по једног човека, повећале број запослених за 200.000.

Према његовим речима, уколико се земља задужује, та средства треба да искористити за развојне пројекте као и за развој пољопривреде, енергетике, образовања и прехрамбене индустрије.

На питање да ли ће ДС у Скупштини на седници Одбора за финансије покушати да утиче на друге странке да се побољша Предлог буџета, Ђилас је рекао да се нешто што је веома лоше не може поправити малим изменама.

"Сматрам да је време у коме треба да заборавимо страначке приче и да се изађе с планом који би гарантовао бољу будућност земље. На економском пољу треба да постигнемо консензус и то говоримо у последњих годину и по дана", рекао је лидер ДС-а.

Ђилас је, међутим, додао да то није прихваћено, него се уместо тога говори да ДС мрзи своју земљу и да су њени чланови лопови и криминалци.

"Ако се настави ова политика безнађа, страха од хулигана с којима су се до јуче сусретали и договарали, а сада су згранути одакле они, и да екстремне организације бујају јер су им лидери ослобођени или амнестирани, ми као држава и друштво тонемо у потпуно безнађе", закључио је Ђилас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару