Пастор: Платформа основа за разговор

Платформа за израду закона о финансирању Војводине, која ће се данас наћи пред посланицима, сигурно ће бити усвојена, рекао председник покрајинске скупштине Иштван Пастор. Ово треба да буде основ за разговоре са републичком владом, а не камен спотицања у односима, истиче Пастор.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор очекује да ће платформа за израду закона о финансирању АП Војводине, која ће се данас наћи пред посланицима, добити већину и истиче да је она основ за разговоре са републичком владом, а не "камен спотицања у односима".

Гостујући у Дневнику РТС-а уочи почетка дебате у Скупштини Војводине, којој су претходили супротни ставови и оцене представника војвођанске власти и опозиције, Пастор је нагласио да сви могу да се сложе да је то добар начин решавања проблема.

Пастор истиче да од 1. јануара 2009. године Скупштина Републике Србије касни са доношењем овог закона, због чега сви трпе.

Према његовим речима, доношење овакве платформе не може бити "камен спотицања", већ само основа за разговор, који треба водити у вези са тим питањем.

"Овом платформом дајемо додатну шансу за успешност разговора и убрзавамо га, јер не крећемо у потпуности од непознатог него дајемо подлогу", рекао је Пастор и додао да се о појединим елементима могу одмах договорити, али и да разговоре треба водити даље око неких других детаља.

Коментаришући став опозиције да платформа представља подривање пореског система, Пастор је навео да у Војводини постоји 45 локалних органа управе који убирају порезе и упитао зашто покрајински нивои не могу имати пореску управу, ако већ локални могу.

Како каже, одговори на то су најчешће исти и потковани стрепњом од одвајања Покрајине.

"Не доживљавам то као оптужбе за сепаратизам, већ као елемент доказа немоћи. Ако немате друге аргументе, него понављате оно што се понављало у протеклих 25 година, онда мислим да то упућује на квалитет предлога о којем разговарамо", рекао је председник покрајинске скупштине.

Пастор, ипак, сматра да платформа нема капацитет да изведе Војвођане на биралишта и истиче да она сигурно неће послужити као основ за расписивање избора.

На опаске да је доношење овакве платформе начин да се покаже јединство власти, која је донекле била пољуљана његовим изјавама на рачун Демократске странке, Пастор каже да је проблематика много значајнија да би служила само за ту намеру.

"Ово није ништа ново, ништа није неуобичајено, али и око састављања платформе и око дискусије, убеђен сам да ће данас, што се тиче изјашњавања око платформе, постојати парламентарна већина", нагласио је Пастор.

Након оптужби на рачун демократа, и изјаве да подржава борбу и напоре Александра Вучића и да би могао у коалицију са Српском напредном странком, Пастор каже да се његова комуникација са ДС-ом одвија потпуно нормално.

"Комуницирам потпуно нормално како свако комуницира са свим осталим играчима на политичкој сцени. Данас су времена помало необична и у тим необичним временима комуникације су и мало необичне, али то је све у оквирима нормале и не шкоди послу којим се бавимо", закључио је Пастор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару