Србија и Данска за бољу економску сарадњу

Данска подржава Србију на путу ка ЕУ и кораке српске Владе у нормализацији односа са Приштином, речено после састанка премијера Ивице Дачића и данског министра трговине и европских послова Ника Хекерупа. Поручено и да Србија и Данска желе да унапреде билатералне односе, нарочито на економском плану.

Србија жели да унапреди економске односе са Данском, изјавио је премијер Србије Ивица Дачић након састанка са данским министром за трговину и европске послове Ником Хекерупом, подсетивши да је економска и финансијска консолидација један од кључних приоритета Владе Србије.

"Данска је веома значајна земља са којом, на жалост, немамо развијене економске односе", истакао је премијер Србије и оценио да би спољнотрговинска размена могла да буде много већа него што је данас.

Дачић је напоменуо да у Србији има страних инвеститора из Данске, међу којима је највећи "Карлсберг", са инвестицијама од око 150 милиона евра.

"Желимо да урадимо више у размени искустава кад је реч о европским интеграцијама, о економској сарадњи, о решавању проблема лажних азиланата који су почели да се појављују и у Данској", рекао је Дачић.

Српски премијер је захвалио данском министру на сарадњи коју Данска са Србијом има и у другим областима, као што су унутрашњи послови и одбрана, имајући у виду да је Хекеруп био и министар одбране.

Хекеруп је рекао да је са Дачићем имао изузетно добар састанак и да су разговорали и о изгледима Србије у погледу чланства у ЕУ.

"Рекао сам премијеру да Данска пружа подршку Србији у погледу перспективе за чланство у ЕУ, али да постоје неке ствари на којима треба радити на континуитету. Једна од њих је и нормализација односа са Приштином", подсетио је Хекеруп.

Према његовим речима, Данска препознаје и цени храброст како председника Владе тако и саме Владе Србије кад је реч о предузимању корака у циљу нормализације односа са Приштином, што је, како је рекао, изузетно тешко остварити.

"Позивамо Владу Србије да задржи овај замајац у активностима и настави да предузима праве кораке, пошто јој предстоји дуг пут ка чланству у ЕУ", поручио је дански министар.

Хакеруп је, како је навео, са Дачићем разговарао и о аспектима међусобне сарадње и унапређењу економских билатералних односа, о могућности да компаније из Данске више долазе у Србију и улажу у нашу земљу, да се отварају нова радна места и да се на тај начин допринесе расту и развоју како у Србији тако и у Данској.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару